موسیقی در کشورمان ایران همیشه صاحب اساتید و هنرمندان بزرگی بوده است. خوانندگان، شاعران و نوازندگانی که با هنر خود دست به خلق آثار بزرگی بردهاند که همیشه در یاد و خاطرهی ما ایرانیها زندگی میکنند. از جمله هنرمندان بزرگ موسیقی ایران، آهنگسازان خلاقی هستند که موسیقیهای زیبا و گوشنوازی را برای ما ایرانیها ساختهاند که پس از گذشت سالها همچنان مردم به آن آهنگها گوش میدهند و خاطره بازی میکنند. در این پست قصد داریم 7 تا از محبوبترین آهنگسازان ایرانی را به همراه چندین آثار بزرگشان به شما عزیزان معرفی کنیم.
آهنگسازی پاپ ایرانی در بازه 1950 تا 2000 میلادی
همانطور که قبلا گفتیم برای این که یک موسیقی یا آهنگ تولید شود، باید مراحل مختلفی طی شود. یکی از اصلیترین مراحل، آهنگسازی است. اکثر ایدههای ساخت آهنگ از همین مرحله آغاز میشود. آهنگساز با دانش و هنر خود ایدههای مختلفی برای ساخت موسیقی میدهد و با همکاری با هنرمندان دیگر یک آهنگ کامل ساخته میشود. یکی از دورههای طلایی آهنگسازی پاپ در ایران، سالهای 1950 تا 2000 میلادی است. اوج هنر و شکوفایی آهنگسازهای پاپ و دیگر هنرمندان موسیقی، مانند خوانندهها و تنظیم کننده را در آهنگهایی که در این بازه ساخته شده، میبینیم. در ادامه 7 تا از آهنگسازان محبوب و تاثیرگذار در موسیقی پاپ ایرانی را به شما معرفی میکنیم.
برای این که بدونید برای ساخت یک موسیقی چه مراحلی باید طی شود و چند هنرمند در آن نقش دارند این مقاله رو حتما بخونید.
مراحل ساخت یک آهنگ کداماند؟
فرید زلاند
فرید زُلاند متولد 9 مرداد ماه 1334 در کابل افغانستان است. این هنرمند بزرگ که اصالت افغانستانی دارد یکی از پر کارترین و صاحبنامترین آهنگسازان تاریخ موسیقی ایران به حساب میآید. فرید زلاند برای خوانندههای بزرگی در ایران از جمله داریوش، معین، هایده، مسهتی، منوچهر سخابی و … آهنگسازی کرده است. فرید آهنگسازی را از پدرش جلیل زلاند که او نیز آهنگساز بود یاد گرفت. فرید زلاند با مهاجرت به ایران و تحصیل در هنرستان عالی موسیقی شروع به تحصیل در رشته نوازندگی پیانو کرد؛ اما پس از گذشت یک سال تصمیم گرفت رشته خود را از نوازندگی پیانو به آهنگسازی تغییر دهد.
فرید زلاند اولین آهنگ خود را در سن 20 سالگی با ترانهی آقای اردلان سرفراز و خوانندی ستار آغاز کرد. فرید زلاند با ترانههای زیبای اردلان سرفراز کار خود را ادامه داد و با ملودیهای زیبای خود که ترکیبی از موسیقی ایرانی و پاپ غربی است، آهنگهای ماندگاری ساخت که بعضی از آنها را برای شما انتخاب کردیم.
- هزار و یک شب از ابی
- نون و پنیر و سبزی از داریوش
- شانههایت از هایده
- خالق از معین
ملودی از اصلیترین و شاید مهمترین المانهای یک آهنگ به حساب میاد. مقالهی مفصلی که درباره ملودی نوشتیم رو حتما مطالعه کنید.
ملودی چیست؟ چگونه ملودی زیبا بسازیم؟
اسفندیار منفرد زاده
استاد اسفندیار منفردزاده متولد 24 اسفند 1319 یکی از آهنگسازان نامی ایران است. اگر اهل فیلم و سینما باشید آثار زیبای استاد منفردزاده را در فیلمهایی مثل گوزنها، خداحافظ رفیق، رضا موتوری و … شنیدهاید. وی با کارگردانهای بزرگ ایرانی همچون بهرام بیضایی و مسعود کیمیایی کار کرده است و شاید بتوان معروفترین موسیقی فیلم ساخته شده توسط این هنرمند بزرگ را موسیقی فیلم “قیصر” نامید.
علاوهبر موسیقی فیلم آقای منفردزاده با خوانندگان بزرگی همچون فرهاد، ابی و خانم گوگوش نیز همکاری داشته است. بعضی از معروفترین آثار آقای اسفندیار منفردزاده:
- مرد تنها از فرهاد
- جمعه از فرهاد
- تنگنا از فریدون فروغی
- طلوع کن از ابی
علی حسین بیات
علی حسین بیات معروف به بابک بیات یکی از تنظیمکنندهها و نوازندگان و آهنگسازان فیلم موفق ایران است. بابک بیات در 23 خرداد 1325 متولد شد و درسال 1385 چشم از دنیا گشود. ایشان به مدت 8 سال در دانشگاههای تهران به تدریس موسیقی نیز پرداختند. بابک بیات استاد خوانندگانی همچون نیما مسیحا، محمد اصفهانی و مانی رهنما نیز بوده است. اولین کار سینمایی استاد بابک بیات در سال 1349 با فیلم “حسن کچل” به کارگردانی علی حاتمی آغاز شد. همکاری وی با شاعر و ترانهسرای بزرگ ایران ایرج جنتی عطایی و خوانندگان بزرگی همچون داریوش، ابی، عارف و گوگوش منجر به خلق آثاری ماندگار در تاریخ موسیقی ایران شد. بعضی از محبوبترین آثار استاد بابک بیات عبارتاند از:
- عارف غریبه (ای خدا)
- شهر غم از داریوش
- سایه از ابی
- کتیبه از گوگوش
واروژ هاخباندیان
واروژ هاخباندیان با نام هنری واروژان موسیقیدان، آهنگساز و تنظیم کننده بزرگ ایران است که اصالت ارمنی دارد. واروژان متولد 13 آذر 1315 در قزوین است و در سال 1356 چشم از جهان گشود. واروژان از بنیانگذاران موسیقی پاپ ایرانی و معروف به “پدر ترانه سازی نوین ایران” است. به احتمال زیاد آثار زیبای واروژان که با همکاری خوانندگان بزرگمان همچون گوگوش، داریوش و ابی ساخته شده، شنیدهاید. همینطور تنظیم بعضی از آهنگهای معروف مثل “جمعه” از فرهاد و “دو پنجره” از گوگوش را نیز انجام داده است.
واروژان بیشک یکی از تاثیرگذارترین چهرههای موسیقی پاپ ایران است. آهنگهای زیبا و متفاوت وی همچنان فراموش نشدنی است. بعضی از آثار محبوبی که آقای واروژان آهنگساز آنها بوده را با هم ببینیم:
- پوست شیر از ابی
- بوی گندوم از داریوش
- همسفر از گوگوش
- پل از گوگوش
- رقص برگها از عارف
به نظرتون فرق آهنگساز و تنظیم کننده تو ساخت آهنگ چیه؟ مقاله زیر رو مطالعه کنید.
فرق آهنگساز و تنظیم کننده چیست؟
صادق نوجوکی
صادق نوجوکی موسیقیدان، آهنگساز و تنظیم کننده نامی ایران است که در 22 بهمن سال 1329 متولد شد. صادق نوجوکی نوازنده پیانو و رهبر ارکستر موسیقی کلاسیک نیز میباشد. صادق نوجوکی از اولین هنرمندانی بود که در آثار خود از ترکیب موسیقی کلاسیک و پاپ غربی با موسیقی ایرانی استفاده کرد تا دست به خلق آثار خلاقانه و بهیادماندنی ببرد. صادق نوجوکی از پیشگامان استفاده از ارکستر زهی در موسیقی پاپ ایران به حساب میآید. از دلایل موفقیت صادق نوجوکی تحصیلات وی در مقطع فوق لیسانس موسیقی است. به گفته صادق نوجوکی دانش ریاضی کمک زیادی در موفق بودن وی در آهنگسازی کرده است.
آقای نوجوکی با خوانندگان مطرحی همچون هایده، ستار، مارتیک، معین و ابی همکاری داشته است. بعضی از آثار محبوب وی را با هم ببینیم.
- شب عشق از هایده
- عروسک جون از هایده
- بهار از مارتیک
- دلپوش از ابی
حسن شماعی زاده
حسن شماعی زاده یکی از فعالترین و تاثیرگذارترین آهگسازان ایرانی است. حسن شماعی زاده نوازنده، تنظیم کننده و خواننده نیز میباشد و احتمال آن بسیار کم است کسانی که به موسیقی ایرانی علاقهمند هستند نام وی را نشنیده باشند. حسن شماعی زاده متولد 1 آذر 1321 است که در اصفهان به دنیا آمد. حسن شماعی زاده مدتی به عنوان نوازنده ساکسیفون با گروه بلک کتس همکاری داشت. اما پس ساخت چند اثر و کسب موفقیت در آهنگسازی شروع به همکاری با خوانندگان معروفی همچون گوگوش، عارف، فرهاد، رامش، ابی و … کرد.
صدای گوگوش، ترانههای اردلان سرفراز با آهنگسازی و ملودیهای زیبای حسنشماعی زاده (و گاها تنظیم واروژان) باعث خلق آثار زیبا و دلنشینی همچون مرداب، غریب آشنا و کویر شد که از آثار ماندگار آهنگهای پاپ ایرانی به حساب میآیند. حسن شماعیزاده هماکنون در لوسآنجلس زندگی میکند. شماعیزاده به هر دو روش یعنی: آهنگسازی روی ترانه و ابتدا ساخت ملودی و سپس گذاشتن ترانه روی آن کار کردهاست؛ به گفته وی اگر ترانه و اشعاری که به دستش میرسند مناسب باشد، روی آنها آهنگ میسازد، در غیر این صورت ابتدا ملودی میسازد و سپس رویش ترانه ساخته میشود. خود شماعیزاده معتقد است بیشتر کارهای محبوب وی ابتدا آهنگسازی شده و بعد ترانهسرا روی آنها ترانه ساختهاست.
بعضی از آثار محبوبی که حسن شماعی زاده آنگساز آن بوده را با هم ببینیم:
- مرداب از گوگوش (خود آقای شماعیزاده هم خونده)
- شکار از ابی
- پنجره از معین
- زندگی سلام از هایده
جهانبخش پازوکی
آقای جهانبخش پازوکی متولد 4 خرداد 1316 در شیراز یکی دیگر از آهنگسازان محبوب ایران است. آقای پازوکی موسیقی را نزد اساتیدی مثل جلیل شهناز یاد گرفت و از 23 سالگی آهنگسازی و تنظیم را به طور جدی شروع کرد. نکتهای که جهانبخش پازوکی را از دیگر آهنگسازها متمایز میکند این است که آقای پازوکی همراه آهنگسازی، ترانهسرایی نیز میکرده است. خلاقیت و نوآوری، ریتم مناسب، تنوع ملودیها، بافتهای هارمونیک ساده، لحن زیبا و انتخاب صداهای مناسب، عدم یک نواختی در محتوای ترانهها، احساس ظرافت و … بعضی از ویژگیهای این هنرمند نامی ایران است.
جهان بخش پازوکی میگوید: آنچه ساخته و میسازم از احساساتم مایه میگیرد و از آنچه که در زندگی انسانها میگذرد، در عاشقانه ترین ترانههایم حرف و پیام خود را رساندهام. همیشه در میان مردم بودهام، درد و غم و شادی و ناامیدی و شکستشان را لمس و در آثارم منعکس کردم.
بعضی از آثار زیبای آقای پازوکی را در لیست زیر ببینید:
- گل گلخونه از عارف
- لب دریا از رامش
- خداحافظ از هایده
- ماهیگیر از مازیار
شروع یادگیری آهنگسازی کاملا رایگان!
نکتهی جالبی که وجود داره این هست که شما در آرتیست شو میتونید رایگان شروع به یادگیری آهنگسازی کنید. بله! دورهها و کتابهای الکترونیکی رو برای علاقهمندان به یادگیری آماده کردیم که به همشون به شکل کاملا رایگان دسترسی خواهید داشت. کافیه روی لینک زیر کلیک کنید.
ممنون که تا انتهای پست همراهمون بودین مسلما جای بعضی از آهنگسازها توی این لیست خالیه تو کامنتها بهمون بگین جای کدوم آهنگساز خالیه و کدوم هنرمند آهنگساز محبوب شماست؟
سلام
شما لیست خوبی تهیه کردین ولی بهترین از فلم افتاده
انوشیروان روحانی
بهترین آهنگ های ابی و هایده و داریوش رو ایشون ساختن
sellfileshop.ir
آهنگسازی مثل سیاوش قمیشی که از همهء اینا سرتره چرا اسمشو نیاوردی؟
عالی بود و به جا. فقط قطعا نام استاد قمیشی هم باید اضافه بشه. ممنون
ممنون بابت مقاله تون جای فرهاد مهراد عزیز توی لیست خالیه
و ایکاش میشد کارهای این اهنگسازان بزرگ رو الگو کنیم برای اموزش
جالب بود تشکر
دمتون گرم زحمت می کشید ؛ البته من منظورم کلی بود یعنی اینکه کاش در دانشگاه ها و آموزشگاه ها این کار رو می کردند ولی خب انگار باعث شد یک ایده به سایتتون بدم و جای خوشحالی داره امیدوارم موفق باشید.
کاش مکانی آموزشی بود که کارهای این آهنگسازان تجزیه و تحلیل و نقد می شد جهت آموزش و یاد گیری آهنگسازان و اصول مند شدن موسیقی پاپ ایرانی.
پیشنهاد جالبی بود رضای عزیز. سعی میکنیم به تحلیل و نقد آثار موفق آهنگسازان ایرانی و حتی خارجی بپردازیم. ممنون از نظرت 🌹
دمتون گرم بابت این مقاله دلچسب
اما به نظرم جای سیاوش قمیشی به شدت خالیه البته در قالب آهنگساز
ممنون امیرحسین عزیز 🌹
مرسی بابت نظر و اشاره درستت👏 دقیقا همینطوره جای سیاوش قیمشی عزیز تو این لیست خالیه و ما در آینده حتما لیست آهنگسازان محبوب رو آپدیت میکنیم.