برای ساختن موسیقی و پروسههایی مثل آهنگسازی، تنظیم، رکورد کردن، طراحی صدا یا در کل مراحل آهنگسازی و تنظیم نیاز به یک استودیو با تجهزیات مناسب داریم. آیا میتوانیم همیشه برای انجام هر کاری به استودیوی محلهی خود برویم؟ اگر استودیویی وجود داشته باشد و اگر از پس هزینهی آن بربیاییم. بنابراین اگر بتوانیم برای خود محیطی مناسب برای کار کردن روی پروژههای موسیقیمان فراهم کنیم، خیلی راحتتر و با علاقهی بیشتری به کارمان ادامه میدهیم. اما آیا به نظرتون آماده کردن استودیو خانگی کار دشوار و پر هزینهای است؟ باید برنامهریزی کنیم، پول جمع کنیم، آمادهسازی اتاق و… و …
اما بذارید همین حالا خیالتونو راحت کنم. اونقدرا هم دشوار نیست. در سادهترین حالت کارمان با همین دو تا هم راه میوفته 😉
بله یک لپتاپ و یک هدفون (و یک طبیعت🌳🦜) برای ما که عاشق موسیقی هستیم کافیه 😊 البته فقط برای تنظیم و آهنگسازی؛ برای میکس و مسترینگ و صد البته ضبط کردن نیاز به تجهیزات بیشتری داریم. نیازی هم نیست که در ابتدا برای استودیو خانگی خود، تجهیزات پرهزینه و درجه یک تهیه کنیم. میتوانیم با هزینهی کمتر نیز، کار خودمان را شروع کنیم. نکته اصلی نیز همین است، شروع کنیم…
خب ما ۷ تا از ابزارهای اصلی استودیو خانگی را انتخاب کردیم که در این مقاله توضیح مختصری خواهیم داد و در مقالات بعدی یک به یک توضیح مفصلی برای آنها خواهیم داشت.
۱. کامپیوتر
مشخصا اولین ابزاری که نیاز دارید یک کامپیوتر خانگی یا لپتاپ است. کامپیوتر در واقع قلب استودیو خانگی ما است. همانطور که میدانید در سیستم کامپیوتر ۳ ویژگی بسیار اهمیت دارد؛ رم (Ram)، سی پی یو (CPU) و فضای ذخیرهسازی (SSD یا HDD). حداقل سیستم مورد نیاز برای شروع، یک رم ۸گیگابایتی، یک سی پی یو ۴ هستهای (که به روز باشه) و فضای HDD 512 یا یک ترابایت میباشد ( الانا دیگه لپتاپها مجهز به این سیستم هستن🤗).
برای بهینه کردن سیستم توصیه میکنیم یک حافظهی SSD برای درایو C که ویندوز روی آن نصب میشود، تهیه کنید؛ اما برای شما دوستانی که کار طراحی صدا و تنظیم آهنگ انجام میدهید، (که بعضا با آهنگسازی اشتباه گرفته میشه😶) نیاز به منابع قویتر، مخصوصا حافظهی SSD بیشتری دارید.
یه مقاله براتون آماده کردیم که دقیقتر به بررسیِ کامپیوتر و هرکدوم از قسمتای مهمش پرداختیم روی لینک کلیک کنید تا سیستمِ کامپیوترِ خودتون رو بیشتر بشناسید
بررسی کامپیوتر مناسب آهنگسازی
۲. نرمافزار میزبان آهنگسازی (DAW)
DAW یا Digital Audio Workstation نرمافزاری است که روی کامپیوتر ما نصب میشود و برای آهنگسازی، تنظیم و طراحی صدا، ضبط، میکسینگ و مسترینگ استفاده میشود. با پیشرفت تکنولوژی این نرمافزارها به یکی از ابزارهای اصلی تولید موسیقی تبدیل شدند، به طوری که حتی بدون هیچ سختافزاری قابلیت ساخت آهنگ را در اختیارتان قرار میدهند.
شرکتهای مختلفی این نرمافزارهای میزبان یا DAWهای پیشرفته را عرضه میکنند. بهطور کلی قابلیتهای اصلی آنها تقریبا مشابه است و تفاوتشان در رابط کاربری گرافیکی (GUI) و برخی امکانات جزیی است.
- نرم افزار Cubase
- نرم افزار Fl Studio
- نرم افزار Ableston
- نرم افزار Studio One
- نرم افزار Pro Tools
به طور کلی، به هر نرمافزاری که روی نرمافزار دیگری نصب شود پلاگین (Plugin) میگویند. پلاگینها در واقع برای توسعه قابلیتهای نرمافزار اصلی ساخته و استفاده میشوند. شاید شما آنها را به اسم وی اس تی (vst) ببینید، در حالیکه وی اس تی یک فرمت از پلاگینهای صوتی است که در مقالههای بعدی به آنها خواهیم پرداخت.
پلاگینها میتوانند بسیار ساده و با حجمهای کم برای اجرای افکتها و پردازشهایی مانند ریورب، دیلی، کمپرس و اکولایز و یا بسیار پیچیده و با بانکهای سنگین برای استفاده بهعنوان وی اس تی سازها مانند وی اس تی پیانو، وی اس تی گیتار، وی اس تی درامز و… باشند. خود نرم افزارهای میزبان آهنگسازی (DAW) شامل پلاگینهایی هستند که قابلیتهای کلی را پوشش میدهند؛ اما اگر برای پروژه خود به پلاگینهای بیشتری نیاز داشتهباشیم، میتوانیم آنها را تهیه و نصب کنیم.
۳. کارت صدا در استودیو
در ادامهی ساخت استودیو خانگی به کارت صدا (Audio Interface) میرسیم. کارت صدا یک سختافزار با ورودی و خروجیهایی است که با استفاده از آن میکروفون، اسپیکر و یا سازها، به کامپیوتر متصل میشوند. کارت صدا در واقع صدا را از سیگنال آنالوگ (برق یا ولتاژ)، به سیگنال دیجیتال تبدیل میکند.
برای استفاده در میکس و مسترینگ معمولا به ورودیهای زیادی، نیاز نداریم؛ اما حداقل به یک جفت خروجی نیاز داریم. در ضبط کردن، ورودی از اهمیت بیشتری برخوردار است. بسته به پروژه یا کاری که انجام میدهیم، به کارت صدایی با ورودی و خروجی بیشتری نیاز داریم. معمولا اتصال کارت صدا به کامپیوتر با usb برقرار میشود؛ اما در سیستمعامل مک، از تاندربولت (Thunderbolt) استفاده میشود. نکتهی مهمی که باید درباره کارت صدا بدانیم این است که کارت صداهای خوب، تاخیر کمتری در تبدیل امواج آنالوگ به دیجیتال دارند.
درباره سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال و اینکه کارت صدا چطوری سیگنالها را تبدیل میکنه مفصل توضیح دادیم. مطالعه کن تا بیشتر دربارش بدونی
کارت صدا چیست؟
۴. مانیتورینگ صدا در استودیو
برای اینکه هنگام میکس و مسترینگ دقت بالاتری برای شنیدن لاینها داشته باشیم، نیاز به یک مانیتورینگ (Sound Monitoring) مناسب داریم. مانیتورینگ مناسب نسبت به سیستمهای صوتی خانگی کیفیت بهتر و فِلَتتری (Flat) دارند. سیستمهای صوتی معمولی برای جذابتر کردن صدا، تغیراتی در فرکانس آن ایجاد میکنند و به اصطلاح به آن رنگ میدهند؛ این در حالی است که اگر سیستم مانیتورینگ مناسب داشته باشیم، صدایی که دریافت میکنیم، واقعیتر و بسیار با کیفیتتر است.
مانیتورینگ در استودیو خانگی شامل ۲ دسته میشود. هدفونها و اسپیکرها.
هدفون
اگر اتاق ما آکوستیک تریتمنت نباشد ( Acoustic Treatment)، استفاده از هدفون (Headphone) موثرتر است؛ زیرا صدا را بدون تاثیرگیری از شرایط اتاق به ما میرساند. هدفونها به ۲ دستهی اصلی پشت بسته (Close Back) و پشت باز (Open Back) (در برخی موارد نیمه باز) تقسیم میشوند. برای ضبط کردن، هدفونهای پشتبسته مناسب است و برای میکس و مسترینگ از هدفونهای پشتباز استفاده میکنیم.
اسپیکر مانیتورینگ
اسپیکر مانیتورینگ (Speaker Monitoring) باید صدا را با جزئیات و دقت زیادی به گوش ما برساند. اسپیکرهای حرفهای صداقت بیشتری دارند و فقط در این صورت است که هنگام میکس، میتوانیم با خیال راحت برای ویرایش و پردازشهای لازم تصمیمگیری کنیم. اسپیکرها سایزبندیهای متفاوتی دارند که بسته به نوع کاربرد و مساحت استودیو خانگیمان، انتخاب میشوند. استودیو مانیتورها بر اساس تفکیک فرکانسها به واحدهای پخش خود (توییتر و ووفر) به دو دسته ۲way و ۳way تقسیم میشوند که مدلهای ۲way بیشتر استفاده میشوند.
نکتهای که درباره هدفونها وجود دارد این است که هنگامی که با هدفون گوش میکنیم، صدایی که از گوشی راست هدفون میآید را فقط گوش راست ما میشنود و صدایی که از گوشی چپ هدفون میآید را، فقط گوش چپ ما میشنود. اما هنگامی که از اسپیکرها استفاده میکنیم، نحوهی نصب آن به شکلی است که یک فاصلهی مساوی بین اسپیکرها و سرِ ما، (به شکل یک متساویالاضلاع🔺) ایجاد میشود؛ به این ترتیب با هر دو گوش خود به طور یکسان میشنویم.
مقالهی کامل دربارهی هدفونها و اسپیکر مانیتورینگ رو حتما مطالعه کنین! نکاتِ مهمی داره! پس روی لینک زیر کلیک کن
مانیتورینگ صدا در استودیو
۵. میکروفون
میکروفونها انواع مختلفی با توجه به کاربردشان دارند. در کل به دو دستهی میکروفون های کاندنسر و میکروفون های داینامیک تقسیم میشوند. در استودیوها معمولا از میکروفونهای کاندنسر استفاده میکنیم. میکروفونهای کاندنسر، دیافراگمهای سبکتری نسبت میکروفونهای داینامیک دارند؛ به همین علت کیفیت صدای بهتری را همراه با جزئیات بیشتر، ارائه میدهند.
بنابراین پیشنهاد ما برای میکروفون استودیو خانگیمان، یک میکروفون کاندنسر است. میکروفنهای کمپانیهای نویمن (Neumann) و رُد (Rode) از معروفترین میکروفونها هستند. البته در صورتی به میکروفون نیاز داریم که کارهای ضبط وکال و ضبط ساز انجام دهیم؛ پس اگر فقط کار میکسینگ و مسترینگ و آهنگسازی یا طراحی صدا انجام میدهید، نیاز به میکروفون ندارید.
اگر برای استودیو خانگی خود میکروفون تهیه کردیم بهتر است که لوازم جانبی آن را نیز تهیه کنیم. یک پایه میکروفون برای ثابت نگه داشتن میکروفون که بسیار حساس است و یک پاپ فیلتر برای جلوگیری از پاپها به میکروفون.
۶. آکوستیک تریتمنت (Acoustic Treatment)
لطفا عایق کردن اتاق را با آکوستیک تریتمنت اشتباه نگیرید. عایق صوتی به این معناست که صدا از اتاق خارج، یا برعکس وارد نشود. اما آکوستیک تریتمنت یعنی امواج صدا به شکلی صحیح از دیوارههای اتاق، منعکس شود.
اگر به کیفیت کارهای خود اهمیت میدهیم، باید به این نکته توجه کنیم که مواد سازنده اتاقهای معمولی برای استودیو خانگی طراحی نشده و حتما به پنلهای آکوستیکی نیاز داریم. در اتاقهای معمولی موجهای صدا از در و دیوار کمانه و به یکدیگر برخورد میکنند؛ این موضوع باعث میشود، صدا را درست نشنویم و در تصمیمگیریها دچار اشتباه شویم. با نصب صحیح پنل های آکوستیکی انعکاس امواج صدا را کنترل میکنیم که در میکس و مسترینگ و همینطور ضبط صدا اهمیت بسیار زیادی دارد و به این شکل درست میشنویم و درست تصمیم میگیریم.
درباره آکوستیک تریتمنت و نحوهی انجامش در مقالهی زیر کامل توضیح دادیم! روی متن قرمز کلیک کن
آکوستیک تریتمنت
۷. میدی کنترلر (MIDI Controller)
در ابتدا یک توضیح داشتهباشیم که میدی کنترلر چیست؟ چگونه کار میکند؟
میدی (MIDI) یا Musical Instrument Digital Interface ابزاری است که بین کامپیوتر و دیگر سازها و نرمافزارها ارتباط برقرار میکند. در واقع میدی (MIDI) یک زبان مشترک موسیقی میان ابزارهای دیجیتالی موسیقی است. میدی انواع مختلفی با توجه به کاربردش دارد که از معروفترین آنها میتوان به میدی کیبورد و میدی لانچ پد اشاره کرد. با میدی قادر هستیم ساز بزنیم، افکتها را کنترل کنیم و بسیاری از کارهای دیگر.
اما آیا داشتن میدیکنترلر در استودیو خانگی ضروری است؟ این سوال بستگی به خودمان دارد. اگر از این که نتها را دستی وارد کنید خسته شدهاید، یا میخواهید هم زمان چند فرمان صوتی بدهید، میدی این کارها را برای شما انجام میدهد. حتی اگر میخواهید ساز بزنید، میتوانید با نصب پلاگین موردنظر این کار را نیز انجام دهید. در آخر این که کار کردن با میدی راحتتر و لذتبخشتر است. حال این به شما بستگی دارد که میدی را در استودیو خانگی خود داشته باشید یا خیر.
امیدوارم از خوندن این مقاله لذت برده باشید و یادتون نره مقالههای بعدیمون رو حتما دنبال کنید. اگه سوالی داشتید حتما زیر همین پست بپرسید تا کنار هم یاد بگیریم و از موسیقی لذت ببریم 🎼❤️
تجهیزاتِ لازیم برای راهاندازیِ استودیو خانگی
- کامپیوتر (لپتاپ)
کامپیوتر در واقع قلب استودیو خانگی ما است. حداقل سیستمی که برای شروع به آن نیاز داریم، یک رم ۸گیگابایتی، یک سیپییو ۴ هستهای(که به روز باشد) و فضای HDD 512 یا یک ترابایت میباشد.
- نرمافزار میزبان (DAW)
نرمافزار میزبان روی کامپیوترِ ما نصب میشود و برای آهنگسازی، میکس و مسترینگ موردِ استفاده قرار میگیرد. با پیشرفتِ تکنولوژی، این نرمافزارها نقش پررنگتری در دنیای موسیقی پیدا کردهاند.
- کارت صدا (Audio Interface)
کارت صدا سختافزاری است که سیگنالهای آنالوگ را به دیجیتال، و دیجیتال را به آنالوگ تبدیل میکند. این ابزار دارای ورودی و خروجیهایی است که میتوانیم سازها، میکرفون و اسپیکر مانیتورینگِ خود را از طریقِ آن به کامپیوتر وصل کنیم.
- مانیتورینگ صدا (Sound Monitoring)
مانیتورینگ صدا خود شامل اسپیکر مانیتورینگ و هدفونها میشود. در پروسهی تولیدِ موسیقی، دقت در شنوایی از اهمیتِ زیادی برخوردار است؛ بنابراین به مانیتورینگِ صدای مناسبی نیاز داریم.
- میکروفون (Microphone)
اگر در استودیو خانگی خود کارهای مربوط به ضبط داشته باشیم، حتما به یک میکروفونِ مناسب نیاز داریم. یک میکروفونِ کاندنسر خوب میتواند نیازِ ما را برطرف کند. البته در کنارِ میکروفون به یک لرزهگیر و پاپفیلتر هم نیاز داریم.
- آکوستیکتریتمنت (Acoustic Treatment)
آکوستیکتریتمنت یعنی کنترلِ انعکاسِ امواج صدا در اتاق یا استودیو. اگر امواج صدا را با استفاده از پنلهای آکوستیکی کنترل نکنیم، قادر به درست شنیدن نخواهیم بود ودر تصمیمگیریها دچار اشتباه خواهیم شد.
- میدیکنترلر (MIDI Controller)
میدیکنترلر ابزاری است که میتواند کارِ ما در آهنگسازی را بسیار آسان کند. با میدیکنترلر قادر هستیم ساز بزنیم، افکت اضافه کنیم و خیلی کارهای دیگر؛ از معروفترین میدیکنترلرها میتوان به میدیکیبورد و میدیلانپچپد اشاره کرد.
سلام خیلی سپاسگذارم . مقاله های زیادی خونده بودم ولی شما به نکات زیاد و کاربردیی اشاره کرده بودید . ممنون👑❤️🌹🙏
سلام سجادِ عزیز لطف داری عزیزم خوشحالم که براتون مفید بود 💖🌹
سلام
برای آهنگسازی اگه نخوایم از میکروفون استفاده کنیم و مثلا فقط بخوایم گیتار الکتریک رو به کارت صدا وصل کنیم و یا از VST استفاده کنیم آیا حتما نیاز به آکوستیک کردن اتاق هست؟
سلام بهداد عزیز
در این صورت برای ضبط مشکلی ندارید
ولی برای شنیدن صدا و مخصوصا میکس و مسترینگ همچنان نیاز به اکوستیک کردن اتاق دارید.
بسیار عالی و کاربردی 🌺
سلام امیر عزیز
ممنونم از انرژی که به ما میدید
دمتون گرم
kheili khoob bud eyval be shoma ke inhame mataleb khob tahaye mikonid
ممنونم از شما که بهمون انرژی میدید
دمتون گرم
mes hmishe postaton awlie aghae khanzade😊🌸
بسیار خوشحالیم که خوشتون اومده ❤️