مهم نیست در چه مرحلهای از موسیقی هستید؛ مطمئنا نام سینتی سایزر به گوشتان خورده است و یا همین الان دارید با یکی از آنها کار میکنید! در موسیقی الکترونیک به صورت کلی از سینتیسایزر استفاده میشود و در واقع از در تولید این نوع موسیقی از ادوات اکوستیک استفاده نمیشود؛ اگرچه استثنائاتی هم وجود دارد و در سبکهای تلفیقی از سازهای اکوستیک استفاده میگردد، اما در کل، موسیقی الکترونیک، دنیای سینتی سایزرها است. امروز در آرتیست شو در خدمت شما هستیم تا در کنار هم یاد بگیریم که واقعا سینتی سایزر چیست و از چه قسمتهایی تشکیل شده است. اگر شما هم دوست دارید با این ابزار فوقالعاده در آهنگسازی آشنا شوید، ادامهی این مقاله را از دست ندهید.
سینتی سایزر (synthesizer) چیست؟
اگر تاکنون به این موضوع پی نبردهاید که واقعا سینتی سایزر چیست، در این قسمت به خوبی با آن آشنا خواهید شد. از زمانهای خیلی دور، انسان به شخصیسازی، علاقهی فراوانی داشت. از چوبها نیزه میساخت، قایق میساخت و … نسل به نسل این نیاز به شخصیسازی منتقل شده است و حالا آهنگسازها دوست دارند تا هر صدای غیر معمول را بسازند که این امر به وسیلهی سینت سایزر امکانپذیر است.
اما سینتی سایز چیست؟ وقتی صدا از یک منبع صوتی بیرون میآید، مولکولهای صدا در هوا به حرکت در میآیند و ریفکشن (قعر یک سیگنال) و کمپرسشن (قلهی یک سیگنال) ایجاد میشود. (Rarefaction بهخاطر رقیق بودن و Compression بهخاطر فشرده بودن و تعداد زیاد مولکولهای هواست و باعث انتشار صوت میشود)؛ در نهایت، مولکولهای هوا پردهی گوش ما را به ارتعاش درآورده و ما صدا را درک میکنیم. گیتار را در نظر بگیرید؛ با ضربه زدن به سیم آن، ارتعاش ایجاد میشود و ما آن صدا را میشنویم. در سینتی سایزرها، این ارتعاش را ولتاژ به وجود میآورد و در واقع صدا را میسازد. به طور خیلی ساده، سینتی سایزر ابزار و سختافزاری است که به وسیلهی آن میشود صدا را از صفر تولید کرد. در ادامه در مورد این ابزار توضیح بیشتری خواهیم داد.
چرا باید از سینت ها استفاده کنیم؟
در مرحلهی اول، باید بدانیم که چرا واقعا باید از سینتیسایزر استفاده کنیم و استفاده از آن چه سودی برای ما دارد؟ برای خیلی از آهنگسازهای جدید و تازهکار، این سوال پیش میآید که باوجود پریستهای مختلف و متنوع، واقعا چه دلیلی دارد که از سینت استفاده کنیم و صدا را خودمان بسازیم؟ جوابش بسیار ساده است! در مواقعی، ما صدایی نیاز داریم که یا نیست و یا باید خیلی بگردیم تا مشابه آنرا پیدا کنیم؛ در چنین مواقعی از سینتی سایزر استفاده میشود. در واقع ما میخواهیم به صدایی که در ذهنمان به تولید آن پرداختهایم و با حواس 5گانه به آن رنگ و لعاب دادهایم، واقعیت ببخشیم.
ویدیو آشنایی با 4 بخش اصلی یک سینتی سایزر
در این ویدیو به بررسی 4 المان اصلی سینتی سایزر که در طراحی صدا به شدت به کارتان میآید، صحبت میکنیم. البته کمی جلوتر داخل مقاله به تمام بخشهای سینتها اشاره خواهیم کرد. اما بهتر است که یک زمینه کلی از نحوهی کار این ساز حیرتانگیز داشته باشید و در قالب مثالهایی صوتی به بررسی آن بپردازیم:
در دوره تنظیم و طراحی صدا با سینتی سایزرها به شکل مفصل آموزش کار با این ابزارهای دوستداشتنی رو همراه با پروژه عملی آموزش دادیم. برای مشاهده این دوره روی لینک زیر کلیک کنید👇
دوره آموزش تنظیم و طراحی صدا با سینتی سایزر
انواع سینتی سایزر
در زمانهای گذشته، سینتها به صورت کامل، آنالوگ بودند و با برق و ولتاژ سروکار داشتند. پس از سالها، نسخههای نرمافزاری این ابزارها به بازار آمد و الان میتوان گفت که سهم بسیار زیادی از بازار، دست وی اس تی و در واقع، سینتهای نرمافزاری است. سینتی سایزرها، در کل 6 نوع هستند که در پایین به آنها اشاره کردهایم. البته این دستهبندی، اکثرا در انواع وی اس تی سینتی سایزر نیز وجود دارد.
- Modular : در این نوع سینت، تمامی قسمتها به وسیلهی سیم به هم وصل هستند و ما میتوانیم با وصل کردن قسمتهای مختلف به هم، صدای مورد نظرمان را بگیریم.
- All in one : در All in one تمامی قسمتها به صورت خودکار هم وصل هستند و ما با با پیچهای مربوطه میتوانیم صدای مدنظرمان را بسازیم.
- Monophonic : این نوع سینتی سایزر، فقط قادر به پخش یک نوع صدا است مانند ویولن که فقط یک صدا دارد.
- Polyphonic : در سینتهای پولیفونیک ما قادر هستیم چندین صدا را باهم پخش کنیم و صدایی متفاوت بسازیم.
- Hardware : همانطور که از اسمش پیداست، Hardware synth سینتی سایزری سختافزاری است که با برق و ولتاژ کار میکند.
- Software : از اسمش مشخص است؛ این نوع سینت به صورت نرمافزاری و وی اس تی است.
- Wavetable : این نوع سینتها به صورت میز هستند و پیچها و نابها روی آن قرار دارد.
یک سینتی سایزر از چه قسمتهایی تشکیل شده است؟
- Voltage Controlled Oscillator (VCO) : همهچیز از اوسیلیتور آغاز میشود. اوسیلیتور، سازندهی صداست و حکم موتور برای ماشین را دارد. ما میتوانیم با تغییر نوع نوسان اوسیولیترها دست به تولید صداهای جدید و جذابی بزنیم و به صدای دلخواه خود نزدیکتر شویم. به طور پایهای ما چهار نوع نوسان ساده در دنیای سینتسایزرها داریم:
- Sine wave
- Triangle wave
- Square wave
- Sawtooth wave
- Voltage Controlled Filter (VCF) : به وسیلهی VCF میتوانیم صدای که ساختهایم را فیلتر کنیم. در اصل VCF نقش اکولایزر را برای ما بازی میکند اما با این تفاوت که ما در VCT تنها به یک فیلتر دسترسی داریم و معمولا از آن برای باز و بسته کردن میزان درگیری نواحی فرکانسی استفاده میکنیم. برای مثال ما وقتی میخواهیم صدای گرفتهتری داشته باشیم، میتوانید از LP فیلترها استفاده کنیم و از ورود فرکانسهای HIGH به مسیر سیگنال خود جلوگیری کنیم.
- Voltage Controlled Amplifier (VCA) : در قسمت VCA، سیگنالی که توسط اوسیلیتور تولید شده است، تقویت میشود. ما این پارامتر را معمولا به حروف اختصاری ADSR میشناسیم که خب هر کدام مخفف اسم مراحل چهارگانه این پارامتر هستند. در صورت آشنایی داشتن با کارکرد این پارامتر، میتوانیم انواع و اقسام صداهای دلخواه را بسازیم و نوعی میتوان گفت که به صدای سینت خود شکل دهیم.
مراحل چهارگانه VCA، عبارنتد از:- Attack: فاصله زمانی شروع صدا تا رسیدن به بلندترین شدت صوتی
- Decay: فاصله زمانی رسیدن صدا از بلندترین نقطه خود به نقطه دوم
- Sustain: شدت صوتی صدا در هنگام رسیدن به نقطه دوم
- Release: فاصله زمانی رسیدن صدا به نقطه صفر از زمان قطع منبع صوت
- FX : برای صدایی که ساختهاید، میتوانید از انواع افکت برای جذابتر شدن آن استفاده کنید. در قسمت FX یک سینتی سایزر، افکتهایی مانند ریورب (Reverb)، دیلی (Delay) و … وجود دارد.
- Low Frequency Oscillator (LFO) : ال اف او یک نوسانگر است و فیلتر مشخصی را در یک بازه زمانی، کم و زیاد میکند. ال اف او در واقع از یک تکنیک جالب برای ایجاد نوسان استفاده میکند. همانطور که میدانید محدوده فرکانسی شنوایی انسان از 20 تا 20 هراز هرتز است. ال اف او، با توجه به تنظیمات مشخص شده به دفعات مشخصی به ناحیه زیر 20 هرتز میرود و برمیگردد و به این ترتیب حالتی را ایجاد میکند که به تنهایی از خود صدا ندارد اما وقتی به پارامترهای دیگر لینک میشود بر آنها تاثیر میگذارد و عملکرد آنها را دچار تغییر میکند
- Envlope Generator (EG) : انولوپ، مانند ال اف او است، با این تفاوت که با هر بار زدن کلاویه، این کم و زیاد شدن یک فیلتر انجام میشود.
امیدواریم با خوندن این مقاله، به صورت کامل متوجه شده باشید که سینتی سایزر چیست و چطوری کار میکنه😉
سابتتون عالیه .ممنون از زحماتتون
عالی بود
عزیز دلی آرمین جان،
ممنون که به ما انرژی میدی 🙏