بیایید با هم روراست باشیم. هیچ کدام از ما دوست ندارد آهنگ خستهکنندهای گوش کند. همه به دنبال آهنگها و میکسهای جذاب هستیم؛ چه در نقش تنظیم کننده و آهنگساز، چه در نقش مهندس میکس و مستر و چه در نقش یک شنونده. خب در ساخت یک آهنگ چه چیزهایی باعث جذاب شنیده شدن موسیقی ما میشوند؟ بله، افکتها. همانطور که از افکتها برای جذاب نشان دادن عکسها و ویدیوها استفاده میشود، وی اس تی های افکت زیادی هم برای جذابیت بخشیدن به صداها و آهنگها وجود دارند. در این مقاله همراه ما باشید تا با یکی از محبوبترین و پرکاربردترین افکتها یعنی دیلی آشنا شویم. بدانیم دیلی در موسیقی چیست؟ چگونه کار میکند و کجا از آن استفاده میشود؟
مباحثی که در این مقاله بررسی میکنیم:
دیلی چیست؟
دیلی به انگلیسی (Delay) به معنای تاخیر است. دیلی از افکتهایی است که در بیشتر آهنگها از آن استفاده میشود. دیلی درواقع اکوها یا انعکاسهای یک سیگنال صوتی است؛ که با کنترل این انعکاسها به صدا جذابیت میبخشیم. همانطور که گفتیم دیلی در کنار ریورب از پرکاربردترین افکتها در میکس و مسترینگ است. اگر از دیلی به شکلی خلاقانه استفاده کنیم، جذابیت آهنگ خود را بیشتر کرده و خسته کننده بودن آهنگ را کاهش میدهیم. دوستانی که از دیلی در آهنگهای خود استفاده میکنند میدانند که این افکت چقدر فوقالعادهست و چه تاثیرهای مثبتی در زیباتر شنیده شدن صداها دارد.
ولی شاید سوال خیلیها این باشه که:
تفاوت دیلی با ریورب در چیست؟
درواقع ریورب و اکو از خانوادهی دیلی هستند که اکو به این خانواده نزدیکتر است. هر سه مورد افکت انعکاسهای صدا هستند که تفاوت آنها در بازهی زمانی بازگشت انعکاس سیگنال صداست. در ریورب این فاصلهی زمانی کمتر است. یعنی فاصلهی زمانی بین انعکاسها و سیگنال اصلی، آنقدری کم است که ما این انعکاسها را به همراه سیگنال صدای اصلی، پیوسته میشنویم و ذهن ما همهی سیگنالها را یکی درنظر میگیرد و میشنود.(تو مقالهی همه چیز درباره ریورب کاملتر درباره ریورب گفتیم)
اما همانطور که گفتیم اکو به دیلی نزدیکتر است و هر دو تکرار سیگنال اصلی در بازهی زمانیای است که خودمان تنظیم کردهایم. اما خب مسلما دیلی فضای گستردهتری دارد.
دو سمپل از دیلی و ریورب روی صدای اسنیر این پایین قرار دادیم که به خوبی متوجه تفاوت این دو با هم شوید.
دیلی چگونه کار میکند؟
نحوهی کار دیلی بسیار ساده است. سیگنال صدای ورودی وارد بافر موقت میشود، سپس در بازهی زمانی که تنظیم کردیم، فراخوانده میشود؛ به این بازه زمانی هم دیلی تایم گفته میشود. اگر بخواهیم به سیگنال ورودی افکت اکو بیشتری دهیم، صدای خروجی از دیلی را دوباره وارد دیلی میکنیم (مثل یک لوپ). نحوهی عملکرد دیلی را در تصویر زیر ببینید.
پارامترهای دیلی
مانند هر پلاگین و ابزار دیگری، دیلی هم پارامترهای متفاوتی دارد که هرکدام وظیفهی خود را انجام میدهند. حال یک به یک با آنها آشنا میشویم.
- دیلی تایم (Delay Time): به زمانی که طول میکشد تا یک دیلی اتفاق بیوفتد دیلی تایم میگویند. مثال میزنم؛ اگر من یک صدای وکال دارم که دیلی تایم آن 100میلیثانیهست، یعنی من صدای دیلی را بعد از 100میلیثانیه میشنوم. دیلی تایم معمولا با همین واحدِ میلی ثانیه و بعضا روی تقسیم ضربها (مثلا 1/4، 1/8، 1/16) محاسبه میشود.
- سینک (Sync): این آپشن به ما اجازه میدهد تا دیلی خود را با نرم افزار میزبان (DAW) خود سینک کنیم. مسلما در این حالت، کنترل روی دیلی بیشتر و بهتر خواهد شد.
- لو-کات و های-کات (Low Cut & High Cut): با عبور دادن قسمتهایی از سیگنال از این فیلترها، میتوانیم به خروجی صدا شکل دهیم.
- فیدبک (Feedback): مقدار سیگنالهای صدایی را که میخواهیم اکوی بیشتری داشته باشد را دوباره وارد چرخهی دیلی میکند. هرچه فیدبک بیشتر باشد، تعداد اکوها بیشتر میشود.
- فِیز (Phase): این پارامتر به راحتی فاز کانالی را که انتخاب میکنیم، معکوس میکند. این آپشن به ما این امکان را میدهد که صدای دیلی گستردهای داشته باشیم (Ultra Wide).
- میکس (Mix): پارامتر میکس به ما امکان کنترل بالانس خشکی (Dry) و خیسی (Wet) سیگنال را میدهد. همانطور که میدانید درای به سیگنال اصلی و وِت به سیگنال پردازش شده (در این قسمت دیلی) میگویند.
در دوره ابزارشناسی آرتیست شو به شکل کامل با دیلی و افکتهای دیگر موسیقی و میکس آشنا میشویم و در دل یک پروژه یاد میگیریم چگونه از آنها استفاده کنیم (فصل اولش رایگانه!) 👇
دوره ی ابزارشناسی آهنگسازی و میکس
از چه پلاگین دیلی استفاده کنیم؟
شاید برای خیلی از شما این سوال پیش بیاید که از چه پلاگین دیلی استفاده کنیم؟ اصلا فرقی میکند که از کدام پلاگین استفاده کنیم؟ این پلاگینها ویژگی برتری نسبت به هم دارند؟ همانطور که قبلا گفتیم این پلاگینها قبلا به صورت سخت افزاری مورد استفاده قرار میگرفتند. امروزه هم مورد استفاده قرار میگیرند اما خب مسلما تعداد افراد کمتری ترجیح میدهند هزینه کنند و این افکت را به صورت دیوایس تهیه کنند. درحالی که میتوانند تمام این افکتها را به شکل پلاگین روی کامپیوتر و نرم افزار میزبان خود نصب کنند.
در کل آپشنهای اصلی میان تمام پلاگین های دیلی ثابت است؛ پس فرق زیادی نمیکند که از کدام پلاگین در آهنگهای خود استفاده کنیم. اما بعضی از پلاگینها قابلیت بیشتری دارند که با توجه به نیازی که داریم میتوانیم از آنها استفاده کنیم. ما یک لیست از پلاگینهایی که طرفدارای بیشتری دارند تهیه کردیم و درباره ویژگیهایی که دارند نوشتیم.
این مقاله رو بخون تا هم پلاگینهای پرطرفدار دیلی رو بشناسی و هم اگه خواستی رایگان دانلودشون کنی! کافیه لینک زیر رو کلیک کنی
بهترین پلاگین های دیلی
4 پیشنهاد برای این که چه هنگام از دیلی استفاده کنیم؟
1- مانند تمام افکتها و پردازشهای دیگر در میکس، دیلی هم در صورت استفاده درست بهشدت به رنگ و حس موسیقی کمک میکند. از طرفی استفاده بیشازحد و زیادهروی در آن قطعا باعث تخریب پروژه میشود. بنابر این قبل از استفاده از افکت دیلی در آهنگ، حتما دلیل استفاده خود را مرور کنید.
2- از لوکات و هایکات استفاده کنید. استفاده از فیلترها روی فیدبکها یا همان صداهای بازگشتی بسیار مهم است. اجازه دهید که کل فرکانسهای صدا در سیگنال اصلی باشد. این کار باعث جلوگیری از شلوغی بیش از حد و جلوگیری از تداخل فرکانسی فیدبکها با خود سیگنال اصلی میشود.
3- اتومیشن کنید! همیشه نیاز نیست که در کل زمان یک آهنگ، روی یک لاین دیلی داشته باشیم. مثلا اگر روی وکال دیلی گذاشتید، روی ورس آهنگ آنرا کمتر و روی کورس بیشتر کنید. (البته شما بنا به نیاز خودتون این کارو بکنین، این فقط مثاله). یا حتی روی همون وکال قسمتهای که خواننده در حال خواندن است دیلی را کمتر کنین و جایی که مصرع یا بیت تمام میشود، دیلی را بالاتر بیاورید تا فضای خالی را کمی پر کند. دوباره با شروع بیت دیلی را کم کنید.
4- روی بیس یا کیک بسیار محتاطانه دیلی بگذارید. کلا فرکانسهای خیلی بم برای دیلی گزینه مناسبی نیستند. مگر در موارد خاص و بسیار کنترل شده. بِیس موسیقی در حالت عادی هم برای میکسمن چالش برانگیز است. و قطعا با دیلی بسیار کار سختتری خواهد بود.
موارد بیشتر در مقاله “چه هنگام از دیلی و ریورب” استفاده کنیم
خیلی ممنون برای زمانی که صرف مطالعه کردین و امیدوارم دیلی رو به خوبی شناخته باشین و جواب سوالاتون رو گرفته باشین. هر سوال یا پیشنهاد دیگهای تو ذهنتون بود یادتون نره همیشه میتونین با آرتیست شو در میون بذارین 😊🤞
پیشنهاد مطالعه مطلب بعدی: مقالهی “لیمیتر چیست“
👌🎼