آرتیست‌ شو

چه هنگامی از ریورب و دیلی استفاده کنیم؟

چه هنگامی از ریورب و چه هنگامی از دیلی استفاده کنیم

دو تا از افکت‌های پرطرفدار و کاربردی در میکس و مسترینگ، دیلی و ریورب هستند. درباره تفاوت ریورب با دیلی در مقاله‌های پیشین توضیح داده‌ایم. اما در این مقاله قصد داریم بیشتر به این پرسش معروف که “چه هنگامی از ریورب و دیلی استفاده کنیم؟” پاسخ دهیم. با ما همراه باشید تا بعضی از موارد استفاده‌ی ریورب و دیلی در میکس آهنگ را بررسی کنیم.

برای شروع ابتدا یک توضیح کلی از روند کار پلاگین‌های ریورب و دیلی داشته باشیم.

پلاگین دیلی چگونه کار می‌کند؟

نحوه عملکرد دیلی ها بسیار ساده است. پلاگین دیلی صدای اصلی را گرفته و در بازه‌ی زمانی متفاوت این صدا را دوباره تکرار می‌کند. تکرار صداها بسته به نوع پلاگین، آرام و آرام‌تر شده و به این شکل به یک صدا، افکت دیلی را اضافه می‌کنیم. مثال بارز دیلی در طبیعت هنگامی است که به کوه می‌رویم، فریاد می‌کشیم و پس از زمان کوتاهی انعکاس صدایمان از کوه‌ها را می‌شنویم. این همان دیلی است که با اسم اکو بیشتر می‌شناسیم.

نحوه کار دیلی

پلاگین ریورب چگونه کار می‌کند؟

هنگامی که انعکاس‌های یک صدا را در بازه‌ی زمانی خیلی کوتاه که باعث می‌شود صدای اصلی را همراه با انعکاس‌هایش بشنویم، افکت ریورب شکل می‌گیرد. مانند هنگامی که در حمام خانه آواز می‌خوانیم. دقت کنید که ریورب نوعی از خانواده دیلی است؛ اما فاصله بازتاب کننده صدا و تعداد انعکاس‌ها در ریورب بیشتر است. اطلاعات دقیق‌تر درباره ریورب را در مقاله “ریورب چیست” ارائه کرده‌ایم.

نحوه کار ریورب

خب حالا که با نحوه‌ی کار ریورب و دیلی آشنا شدیم، به مواردی که می‌توانیم از هر کدام از این افکت‌های جذاب استفاده کنیم می‌پردازیم.

هنگامی که فضایی در ذهن برای صدا داریم، از ریورب استفاده کنیم

احتمالا بارها شنیده‌اید که پرودیوسرها و آهنگسازان از گذاشتن یک فضا برای صدا استفاده می‌کنند. این دقیقا کاری‌ست که ریورب انجام می‌دهد. یک حس و حال آشنا به صدا می‌دهد و فضای آن را در بعد عمق صدا، تعیین می‌کند. با استفاده از پلاگین‌های ریورب و تنظیم پارامترهایش می‌توانیم فضای مناسب برای صدایمان انتخاب کنیم. ریورب‌ها دارای حالت‌ها و فضاهای زیادی هستند‌. برای آشنایی بیشتر بهتر است پریست‌های آن را گوش کنید و ریوربی که مناسب فضای صدا و آهنگ است را پیدا کنید.

دیلی نمی‌تواند فضایی مانند فضای یک سالن کنسرت به صدای ما بدهد. بهتر است این کار را بر عهده‌ی ریورب بگذاریم.

اگر ریورب صدا را مادی و خیس می‌کند از دیلی استفاده کنیم

یکی از چالش‌های بزرگ میکس‌من‌ها جلوگیری از مادی شدن صداست (Muddy). هنگامی که شفافیت صداها کم می‌شود و فرکانس‌های مختلف در هم تداخل می‌کنند، اصطلاحا می‌گوییم میکس آهنگمان Muddy شده است. این مادی بودن بیشتر در ناحیه‌ی لو مید (Low Mid) و لو (Low) خودش را نشان می‌دهد که باید با دقت بیشتری میکس شود. یکی از دلایل مادی شدن میکس اضافه کردن ریورب به هر لاین صداست که یکی از اشتباهات رایج در میکس و مسترینگ است. به این شکل شنونده نمی‌تواند با شفافیت صدای هر ساز را در آهنگ بشنود.

اضافه کردن بیش از حد ریورب به یک لاین هم، می‌تواند تمرکز را از شنونده گرفته و باعث خراب شدن میکس شود. اگر می‌خواهیم به صدای وکال یا گیتار یا سینتی سایزری فضا بدهیم، اما اضافه کردن ریورب به آن باعث دور به نظر رسیدن و کسل کننده شدن صدا می‌شود، یا باید سعی کنیم ریورب را کم کنیم یا به طور کامل آن را برداریم؛ و با تنظیمات درای و وت (Dry/Wet) سعی کنیم یک دیلی کوتاه به آن دهیم.

هنگامی که آهنگمان آرام و ملایم است، استفاده از ریورب را در نظر بگیریم

یک آهنگ ملایم و فضا دار (تعداد سازها و صداها کم باشه) یک بوم آماده برای استفاده از رنگ ریورب برای نقاشی‌ست. هنگامی که فضای زیادی در آهنگمان داریم، شنونده می‌تواند به راحتی صدا و دنباله‌ی صدا را بشنود. حال هنگامی که ما ریورب را به خوبی تنظیم می‌کنیم، از اوتومیشن (Automation) استفاده می‌کنیم و خروجی ریورب را در زمان‌های متفاوت تغییر می‌دهیم باعث می‌شود یک صدای جذاب بسازیم که برای شنونده‌ها گوش‌نواز است.

در آهنگ‌های با سرعت بیشتر و ریتمیک از دیلی استفاده کنیم

در آهنگ‌های شلوغ‌تر که فضای کمی داریم، استفاده از ریورب زیاد باعث از بین رفتن شفافیت در میکس آهنگ می‌شود. از طرفی صداهایی مانند وکال را در بعد عمق صدا، به عقب می‌برد و به خوبی شنیده نمی‌شود. در این موارد اگر نیاز باشد می‌توانیم از دیلی استفاده کنیم. دیلی می‌تواند به آهنگ ریتم بدهد. کافی است پارامتر زمان دیلی را با تمپوی آهنگ تنظیم کرده و سعی کنیم نسبت مناسب برای درای و وت بودن (Dray/Wet) صدا را پیدا کنیم.

برای ایجاد ثبات در آهنگمان از ریورب استفاده کنیم

استفاده از ریورب یک فضای امبینس (Ambience) به آهنگمان اضافه می‌کند و شنونده را به یک فضای صوتی متفاوت می‌برد. برای هرچه بهتر کردن این محیط برای شنونده، باید هنگام تنظیم ریورب با ظرافت بیشتری عمل کنیم. اگر بیاییم از چند ریورب مختلف با تنظیمات متفاوت برای آهنگمان استفاده کنیم، یک فضای چندگانه ساخته‌ایم؛ و شنونده با قرار گرفتن در این چندفضایی دچار سردرگمی می‌شود.

استفاده از دو یا سه ریورب برای میکس آهنگمان می‌تواند به انسجام بیشتر المان‌های موزیک کمکی خوبی کند و باعث می‌شود شنونده فکر کند که این صداها به یکدیگر تعلق دارند.

خوشحالم که تا انتهای مقاله همراه ما بودین. در آرتیست شو هدفمون اینه که از هم یادبگیریم و در کنار هم پیشرفت کنیم. این هدف با همکاری شما خیلی زیبا می‌شه. با کامنت‌های قشنگتون شما هم درباره استفاده از ریورب و دیلی تو میکستون بگین تا کنار هم نکات بیشتری یاد بگیریم 😊💕

امین خان‌زاده

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

    0