آرتیست‌ شو

چطور از ورود “پاپ”ها به میکروفون جلوگیری کنیم؟

میکروفن به همراهِ لرزه‌گیر و پاپ‌فیلتر

میکروفون‌های استودیویی به صدای “پاپ” حساس هستند. پاپ‌ها در واقع نویزهای پرحجمی هستند که بعضی اوقات هنگام ادای حروفی مانند “پ” و “ب” ایجاد می‌شوند و ضربه‌ای به کپسول میکروفون وارد می‌کنند. با این اوصاف بهترین ابزار برای محافطت در برابر این نویزها چیست؟

پاپ اسکرین‌ها و ویند اسکرین‌ها

پاپ اسکرین( Pop Screen) و ویند اسکرین(windscreen) همیشه با هم اشتباه گرفته می‌شوند. ویند اسکرین که معمولا از جنس فُم(foam) است، شبیه به کلاهی روی میکروفون قرار می‌گیرد. هدف اصلی از قرار دادن ویند اسکرین روی میکروفون همانطور که حدس می‌زنید، برای محافظت در برابر باد است. به این ترتیب چنین ویند اسکرین‌هایی که از جنس فُم هستند، اساسا برای استفاده در استیج‌های فضای باز(Open Air) طراحی شده‌اند.

پاپ فیلتر و ویند اسکرین برای جلوگیری از ورود حروف اضافه به میکروفون ها

در سمت چپ ویند اسکرین(windscreen) و در سمت راست پاپ‌اسکرین(pop screen) را مشاهده می‌کنید که در عین حال که بسیار متفاوت هستند اما همیشه با هم اشتباه گرفته می‌شوند!

اما بعضی اوقات از ویند اسکرین‌ها برای جلوگیری در برابر “پاپ” نیز استفاده می‌شود. به این صورت که جلوی بعضی از نویزها که در تلفظ اصواتی مانند(پ) و (ب)، در فاصله‌ی نزدیک،  ضربه‌ای به نوار میکروفون وارد می‌کند را می‌گیرد. زبان‌شناسان به چنین نویزهایی “پِلاسیو(plosives)” می‌گویند؛ که ما  آن‌ها را به وسیله‌ی هوایی که به یکباره از دهان خود آزاد می‌کنیم به وجود می‌آوریم. هنگامی که این هوای آزاد شده به نوار میکروفون ضربه وارد می‌کند، در واقع صدایی مانند صدای انفجار در صدای ضبط شده ایجاد می‌کند. ”پاپ”ها لاین‌های ضبط شده شما را خراب می‌کنند، زیرا اغلب درست کردن آن‌ها در میکس نیز غیر ممکن است. اگر فقط یک صدای خیلی خفیفِ پاپ داشته باشید، می‌توانید با استفاده از فیلتر لوکات این صدا را به حداقل برسانید که کمتر قابل شنیدن باشد. اما برای پاپ‌های بلندتر، همه‌ی سیگنال خراب یا دیستورت(distorted) می‌شود و کاری از دست شما بر نمی‌آید. پس بهتر است هنگام ضبط حواستان به “پاپ”ها باشد. به نظر می‌رسد که ویند اسکرین‌ها باید ابزار خوبی برای جلوگیری از ورود پاپ‌ها باشند؛ اما معمولا اینطور نیست. زیرا آن‌ها برای این کار طراحی نشده‌اند.

windscreen ها در میکروفون ها

ویند اسکرین‌های فُمی محافظت‌کننده‌ی خوبی در برابر پاپ‌ها نیستند.

پاپ‌اسکرین‌ها که پاپ‌فیلتر نیز نام دارند، ابزاری هستند که اختصاصا برای جلوگیری از ورود “پاپ”ها طراحی شده‌است. آن‌ها معمولا از یک حلقه که دو لایه از یک پارچه‌ی نازک را نگه داشته است تشکیل شده‌اند. در دهه‌ی ۷۰ و اوایل ۸۰ میلادی خیلی از استودیو‌ها عادت داشتند پاپ اسکرین‌ها را با استفاده از یک نایلون مناسب که به دور حلقه ی سیمی چسبیده شده بود، درست کنند. امروزه دیگر نیازی به چنین راه حل‌هایی نیست. زیرا محصولات حرفه‌ای‌تری به بازار عرضه می‌شود که قیمتشان خیلی هم زیاد نیست. حتی پاپ‌فیلترهایی از جنس توری فلزی نیز موجود هستند. میان مهندسین صدا توافقی وجود ندارد که کدام ماده برای ساخت پاپ اسکرین، بهترین است!

پاپ اسکرین‌ها در جلوگیری از نویزهای پاپ، نسبت به ویند اسکرین‌ها، بسیار موثرتراند. ویند اسکرین‌ها به نوعی روی فرکانس‌های تریبل(Treble) نیز تاثیر می‌گذارند که این مورد در پاپ‌اسکرین‌ها کمتر است.

فاصله مناسب بین پاپ فیلتر و میکروفون

برای جلوگیری بهینه از ورود نویزها، پاپ‌اسکرین را نباید خیلی به میکروفون نزدیک کنیم.

نحوه‌ی کار با پاپ‌فیلتر

برای این که نتیجه‌ای بهینه حاصل شود‌، پاپ‌اسکرین را در فاصله‌ی حداقل ۱۰ سانتی‌متری(۴ اینچ) از میکروفون قرار دهید. این که کمی به آن زاویه بدهید هم ایده‌ی خوبی است. به این طریق شما از بازخورد صدا میان کپسول میکروفون و پاپ‌اسکرین جلوگیری می‌کنید. این بازتاب می‌تواند منجر به “کامب فیلترینگ(comb filtering)” شود؛ به این معنا که افکت‌های فیلتری، باعث مصنوعی‌تر شدن صدا به ویژه سیلابنت‌ها(س ، ش و … ) می‌شوند.

به‌عنوان یک قاعده کلی، پاپ اسکرین‌های بزرگ نسبت به سایز کوچک آن‌ها صدای تمیزتر و شفاف‌تری را در اختیار ما قرار می‌دهند. زیرا حلقه‌ای که پارچه را نگه داشته است ممکن است خود باعث بازتاب صدا شود. به همین علت هر چه پاپ‌اسکرین بزرگتر باشد این حلقه(از بدنه‌ی میکروفون) دورتر است و باعث می‌شود صدای شفاف‌تری در اختیار ما قرار بگیرد.

آیا نمی‌توان بدون پاپ‌فیلتر صدای مناسبی ضبط کرد؟

خوانندگانی هستند که دوست ندارند جلوی چند لایه پارچه‌ی”جوراب شلواری” آواز بخوانند (اشاره به پاپ‌اسکرین که جنبه‌ی فان داره). این امکان وجود دارد که بدون استفاده از پاپ‌اسکرین وکال ضبط کنید. اما این کار نیاز به تکنیک‌های میکروفون‌گذاریِ حرفه‌ای دارد. کاری که شما می‌توانید به عنوان یک مهندسِ صدا انجام دهید این است که موقعیت میکروفون را بالا و پایین کنید، تا بالای میکروفون حدودا مقابل چشم و زاویه‌ی آن را به طرف دهان خواننده تغییر دهید. این کار به یک پایه‌میکروفون بلند و محکم نیاز دارد. همچنین خواننده باید مراقب باشد که اصوات (پ) و (ب) را به شکل مستقیم در میکروفون نخواند. اگرچه این کار ممکن است باعث اختلال در انتقال احساسات خواننده شود.

خلاصه مقاله

پاپ‌اسکرین‌ها در مقابل پاپ‌های تند و زننده نسبت به ویند اسکرین‌های فُمی موثرتر هستند. درحالی‌که خواننده‌های با تجربه با میکروفون‌های خوب و حرفه‌ایِ خود ممکن است اصلا نیازی به هیچ کدام از آن‌ها نداشته باشد. استفاده از پاپ‌اسکرین زندگی همه را خیلی راحت‌تر می‌کند(!). خواننده‌ها می‌توانند به طور کامل روی عملکردشان تمرکز کنند تا این که حواسشان به تلفط (ب) و (پ) باشد. همینطور مهندسین صدا نیز می‌توانند در به دست آوردن یک صدای عالی و سطح بالا تمرکز کنند.

مثل همیشه ازتون ممنونم که وقت گذاشتین. امیدوارم نکات خوبی یاد گرفته باشین😊 نظراتونو حتما با ما به اشتراک بذارین. از این لینک هم می‌تونید مقاله‌های قبلی رو پیدا کنین و مطالعه کنین. موفق باشین😉

منبع: وبسایت شرکت نویمن

برچسب‌ها:
امین خان‌زاده

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

      احسان پاسخ

      عالی بود ..من خودم خواننده هستم

        علی قاسمی راد پاسخ

        متچکر احسان عزیز، خوشحالیم که براتون مفید بوده.
        موفق باشین 🌹

      Amirhossein_kh پاسخ

      دمتون گرم

    0