آرتیست‌ شو

مصاحبه با پرهام فزایی (فعال در زمینه موسیقی الکترونیک)

مصاحبه با پرهام فزایی

یک بیوگرافی کوتاه

جناب پرهام فزایی متولد سال ۱۳۷۲ است و در شهر تهران بدنیا آمده‌ است. وی در رشته‌ی مهندسی الکترونیک تحصیل کرده‌ است. فعالیت او در زمینه‌ موسیقی از سن ۷ سالگی شروع شد؛ زمانی که به یادگیری ساز پیانو مشغول بود. در ادامه و سن ۱۲ سالگی به فراگیری موسیقی الکترونیک پرداخت که شور و علاقه‌ی این ژانر موسیقی تا به حال نیز همراه او بوده است. در سن ۱۸ سالگی، به مدت ۵ سال به تدریس پیانو پرداخت و پس از آن در شرکت سونی‌ در بخش سیستم‌های صوتی و فنی این برند فعالیت نمود.

اگر علاقه‌مند به ساز ترمین (Theremin) باشید، حتما می‌دانید که پرهام فزایی اولین نوازنده تخصصی این ساز در ایران می‌باشد. در حال حاضر ساز ترمین و موسیقی الکترونیک را در زمینه‌ها و زیرشاخه‌های مختلف تدریس می‌کند که بسیار فعالیت باارزشی برای دوستداران این سبک می‌باشد. او بیش از ۵۰ قطعه موسیقی در سبک‌های امبینت، چیل اوت، نیو ایج و … ساخته است.

گپ و گفتی با پرهام فزایی عزیز

– سلام پرهام جان، لطفا خودتون رو معرفی کنید. گزیده‌ای از آثار و فعالیت‌هاتون رو برامون شرح بدین.

سلام،
من پرهام فزایی هستم در خدمت شما.

اگه بخوام از گزیده آثارم بگم خدمتتون، می‌تونم به کارهای یکی دو سال اخیر اشاره کنم که تنظیم‌های من بر‌ای قطعات موسیقی کلاسیک بوده؛ از جمله کارهای باخ (Bach)، دبوسی (Claude Debussy)، راول (Maurice Ravel) و … . همینطور آخرین اثر شخصی‌، که خودم به طور کلی آهنگسازی اون رو انجام دادم، مجموعه و آلبوم کوتاه فانتزی کودکانه (سولو پیانو) هست. در خصوص همکاری‌ها هم در اکثر ژانرها در حال همکاری هستم، چه موسیقی فیلم چه هیپ‌هاپ و چه الکترونیک و کلاسیک.

– چه مسیری رو برای رسیدن به جایگاه فعلیتون طی کردین؟ و خودتون رو در چه استیجی می‌بینین؟

خب مسیر که نمیشه گفت به هر حال من خودم به شخصه، عمرم رو پای کارم گذاشتم و شاید از خیلی چیزها زدم تا بتونم چیزهایی رو‌ در زمینه موسیقی بدست بیارم.
واقعیت اینه که نشده تا به حال خودم‌ رو‌ تو استیج و جایگاه خاصی ببینم و فکر می‌کنم قضاوت این موضوع بر عهده افرادی هست که خروجی‌ کارهای من رو می‌شنون.

– از چه ژانر موسیقی‌ یا اشخاصی برای کار خود الهام گرفتین و در کل چطور شروع کردین؟

قطعا موسیقی الکترونیک شروع علاقه‌مندی من و البته شخص پدرم ‌خودش به تنهایی ۹۰٪ ماجرا بوده.
اشخاصی که با شنیدن موسیقی‌هاشون بسیار جذب شدم و‌ شروع به کار کردم، اول از همه ژان میشل ژار (Jean-Michel Jarre) و بعد اون گروه تنجرین دریم (Tangerine Dream) و همینطور ایسائو تومیتا (Isao Tomita) بود. این افراد در‌ حوزه‌‌ی موسیقی الکترونیک من رو دگرگون کردن و در حوزه‌ی موسیقی کلاسیک اول از همه باخ و بعد هم کلود دبوسی تاثیرگذار بودن.

– DAW و نرم‌افزار‌هایی که استفاده می‌کنید، کدامند؟

در‌حال حاضر با نرم‌افزار میزبان (DAW) اف ال استودیو کار می‌کنم.

آرتیست شو: همونطور که می‌دونین، اف ال استودیو برای آهنگسازی و تنظیم و حتی میکس و مسترینگ بسیار کاربردی و محبوب هست. برای دانلود نسخه‌ی پایدار نرم‌افزار اف ال استودیو، کافیه روی لینک زیر کلیک کنین: 👇
دانلود نرم‌ افزار آهنگسازی اف ال استودیو Image-Line FL Studio 20

– بنظر شما کدوم DAW بهترین سینک رو با سخت‌افزار‌ها داره؟ کدوم برای اجرای زنده بهتره؟

در‌خصوص این سوال، باید بگم تمام نرم‌افزارها نکات مثبت و منفی خودشون رو دارن؛ اما برای موسیقی الکترونیک و اجرای زنده قطعا ابلتون لایو (Ableton) گزینه‌ی بهتری هست.

– اصلا به طور کلی چطور نرم‌افزار‌ها رو با سخت‌افزارهاتون سینک می‌کنید؟

درباره‌ی سینک‌ سخت‌افزار با نرم‌افزار، خب بستگی به خود سخت‌افزار داره. گاهی از طریق کابل MIDI امکانش هست و گاهی هم‌ از طریق ورودی-خروجی‌ گرفتن از کارت صدا.

– از چه ابزار‌های فیزیکی برای ساخت موزیک‌هاتون استفاده می‌کنید؟

معمولا از سینتی سایزرهای آنالوگ‌، چه وینتیج و چه ماژولار.

پرهام فزایی
– بعضی‌ها اعتقاد دارن که موسیقی الکترونیک اصیل نیست. نظر خودتون چیه؟

خب افرادی که چنین نظری دارن، قطعا قبل از مطالعه چنین حرفی رو زدن و تنها چیزی که می‌تونم بگم این هست که براشون آرزوی موفقیت کنم.

– سینتی سایزرهای مورد علاقه نرم افزاری و سخت‌افزاریتون کدوم‌هاست؟

سینتی سایزر سخت افزاری مورد علاقه من زیاد هست ولی از لحاظ برند بخوام بگم اول Moog و بعد Makenoise
نرم‌افزای هم سری Vcollection Arturia هست.

– ابزارهای آنالوگ و دیجیتال چقدر تفاوت دارن و چه وقت باید سراغ ابزار‌های آنالوگ رفت؟

در‌ خصوص ابزارهای آنالوگ و دیجیتال و همینطور تفاوتشون، باید خدمتتون عرض کنم که شما وقتی می‌گید آنالوگ یعنی هر صدایی که در لحظه می‌تونه تولید بشه. حالا این صدا می‌تونه توسط یک شیء یا یک وسیله مثل اسیلاتور (Oscillator) ایجاد بشه؛ ولی اگر همین صدا نمونه‌برداری بشه، آن‌وقت داریم از یک صدای دیجیتال استفاده می‌کنیم.
قطعا صدایی که در لحظه تولید می‌شه و اگر بخواییم در علم الکترونیک این رو بگیم تغییرات ولتاژ به وجود میاد و از لحاظ دینامیک و همینطور تولید هارمونیک بسیار متفاوت با یک صدای نمونه برداری شده یا همون دیجیتال هست که دارای مقادیر‌ ثابتی هستند.

– با توجه به اینکه شما تدریس موسیقی هم می‌کنید، بیشترین مشکل هنرجوها رودر چه زمینه‌هایی می‌بینید؟

بیشترین مشکل هنرجوها تعجیل در رسیدن به نتیجه هست.

پرهام فضایی
– بنظرتون با وضعیت حال حاضر، آموزش آنلاین و حضوری، هر کدام چه مزایا و معایبی دارن؟

به نظرم آموزش آنلاین و حضوری برای افرادی که یاد می‌گیرن مزایا و معایب داره؛ که در هر فرد هم متفاوته و به شخصه برای خود من تا به الان چندان چالشی نداشته.

آرتیست شو: بله هر چه بیشتر می‌گذره مردم بیشتر به آموزش‌های الکترونیکی رو میارن. به همین دلیل آرتیست شو کتاب رایگانی برای شما عزیزان تدارک دیده‌ که می‌تونین به صورت کاملا رایگان از مطالب ارزشمند اون استفاده ببرین. کافیه روی لینک زیر کلیک کنین: 👇
کتاب اصول یادگیری آنلاین

– به کسی که بخواد در این حوزه ادامه بده و یاد بگیره چه منابعی رو پیشنهاد می‌کنید؟

منابع بسیار زیاده و اگر هم‌ بخوام دونه به دونه نام ببرم چندان فایده‌ای نداره؛ اما تنها چیزی که فکر می‌کنم می‌تونه به اکثر‌دوستانی که میخوان در این حوزه فعالیت کنن کمک شایانی بکنه اینه:
اول‌از همه خود موسیقی و دوم حتما یک ساز آکوستیک‌ رو در کنارش یاد بگیرن.

– چطوری تو این حوزه خودتون رو آپدیت نگه می‌دارین و چه پیشنهادی به بقیه دارید؟

پیشنهاد من هم‌ به بقیه همین هست که از هرکس یا هرچیزی هرآنچه‌ که لازمه برای پیشرفت یاد بگیرن و‌ این باید تا آخرین لحظه عمر اتفاق بیافته.

– با اینکه ابزار‌های مجازی پیشرفت مناسبی داشتند چرا هنوز هم تعدادی از افراد مثل شما از ابزار‌های فیزیکی استفاده می‌کنند؟

فکر کنم جواب این سوال شما رو در چند سوال قبل‌تر‌ هم دادم. دلیل استفاده از ابزار آنالوگ و دیجیتال، تفاوت و اثر گذاری مواردی که گفتم در طراحی صدا موثر هست.

– چطور موزیک‌ها رو منتشر و پس از آن پروموت (تبلیغ) می‌کنید؟

من در حال حاضر هم از طریق ساندکلاود پخش می‌کنم و هم در پلتفرم‌های دیگه قرار می‌دم‌ و دوستانی که کارهای من رو دنبال می‌کنن، به من محبت دارن و کار من رو به اشتراک می‌ذارن‌ که خودش یک پروموت بسیار ارزشمند هست.

– در بین هنرمندان و دوستانتون لطفا دو نفر رو بهمون معرفی کنین که سعی کردن توی حوزه‌ی هنر تفاوتی ایجاد کنن و از مسیر تکراری و مطلاتم بازاری دورتر باشن؛ که ما بتونیم از تجربه و دانششون استفاده کنیم و به سهم خودمون ازشون تشکر کنیم و با مخاطبامون آشناشون کنیم.

خب به عقیده‌ی من در بین دوستانی که دارم همیشه گفتم سینا نصرتی در راستای کاری که داره می‌کنه، بسیار متفاوته و سعی کرده کاملا دریچه‌ی جدیدی از موسیقی ایرانی و ساز سه تار‌‌ رو به روی مخاطبان باز کنه و همینطور عطا عمادی و شروین رادفر در حوزه مهندسی صدا به عقیده‌ من کارهایی رو انجام دادن که بسیار جدید و قابل تحسین هست.

آرتیست شو: سعی می‌کنیم به زودی با هنرمندان عزیزی که نامشون در بالا برده شد مصاحبه‌ای داشته‌باشیم. تا هرچه بیشتر با سبک کاری، هنر و آثار ارزشمندشون آشنا بشین.

– در آخر برای هنرجوهای موسیقی چه پیامی دارید؟

من همیشه به همه دوستان، چه هنرجو چه غیر هنرجو گفتم تا می‌توانید کار کنید، تا می‌توانید یاد بگیرید. قطعا روزی نتیجه تلاش و یادگیری‌هاتون رو می‌گیرید و در عین حال هیچ‌وقت هم فکر نکنید برای خودتون کسی شدید (مغرور نشید) چون همیشه‌ دست بالای دست بسیار هست.

parham 3

با تشکر فراوان از جناب فزایی عزیز که وقت گذاشتن و به سوالات پرتکراری که معمولا برای هنرجوها دغدغه محسوب می‌شود، پاسخ دادن. در ادامه پیشنهاد ما به شما اینه که اگر کمی هم به سبک الکترونیک علاقه‌مند شدید، حتما مقاله‌ی مرتبط ما در این زمینه رو مطالعه کنین که با هم به بررسی تاریخچه و زیرشاخه‌های این موسیقی ارزشمند، بپردازیم:
آشنایی با سبک موسیقی الکترونیک

علی قاسمی راد

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

      کریم پاسخ

      هدف از ایجاد موسیقی الکترونیک در واقع ساختن صداهای تازه بوده ولی کسی که می خواهد از ظرفیت موسیقی الکترونیک استفاده کند باید ابتدا علوم موسیقی خصوصا سازبندی که علم ترکیب صداهاست را گذرانده باشد تا در ساخت و ترکیب صداهای الکترونیکی موفق باشد ولی خب این نکته اکثرا رعایت نمی شود و فقط به مباحث فنی این مقوله پرداخته شده نه مقوله هنری اش و برای همین موسیقی الکترونیک غیر اصیل شده ؛ اضافه کنیم که در کشور ما هم متاسفانه اکثرا چه اساتید پیشکسوت چه جوانان انتقاد ناپذیرند و هم چنین تصور می کنند موسیقی و کلا هنر یعنی هرکار دلبخواهی کردن و برای همین موسیقی خوبی تولید نمی شود ؛ هنر هم معیار دارد در هر مملکتی هم معیارهای خودش را دارد و باید رعایت شود تا اثر هنری درست بوجود بیاید.

    0