آرتیست‌ شو

راهنمای خرید پنل آکوستیکی برای استودیو

راهنمای خرید پنل آکوستیکی در استودیو خانگی

برای این که در تمام مراحل آهنگسازی صدایی با کیفیت و درست بشنویم، لازم است که اتاق خود را به آکوستیک تریتمنت مجهز کنیم. باید بپذیریم که اتاق‌های معمولی برای ساخت موسیقی مناسب نیستند. شاید شما هم هنگام کار بر روی پروژه‌هایتان به این موضوع پی برده باشید. این یک مورد کاملا طبیعی است. اتاقی که برای استودیو خانگی خود انتخاب کردیم، باید به یک اتاق آکوستیک تمیز تبدیل شود. اگر آکوستیک تریتمت را به خوبی بشناسیم و نقاط حساس اتاق یا استودیو خود را پوشش دهیم، کیفیت صدای بهتری خواهیم داشت و استودیوی خانگی‌مان به یک استودیو تقریبا حرفه‌ای تبدیل خواهد شد.

پیش نیاز این مبحث: آکوستیک تریتمنت چیست؟

پس از این که با مبحث آکوستیک تریتمنت آشنا شدیم به سراغ آشنایی با پنل‌های آکوستیک و انواع مختلف آن می‌رویم.

پنل‌ آکوستیکی چیست؟ انواع پنل‌ های آکوستیک

پنل آکوستیکی یا پنل صدا و صفحه‌ی صدا که اسامی مختلف آن هستند صفحاتی هستند که برای کنترل امواج صدا استفاده می‌شوند. همانطور که می‌دانید صدا یک انرژی است و باید بتوانیم این انرژی را کنترل کنیم. در غیر این صورت امواج صدا با برخورد به دیواره‌ها و اشیا درون اتاق، شنیدن درست صداها را برایمان دشوار خواهد کرد. پنل‌ها معمولا از فوم‌ های آکوستیکی، فایبرگلاس‌، کنف، پشم شیشه و چوپ ساخته شده‌اند. در سال‌های گذشته انواع مختلفی از پنل های آکوستیکی با کاربردهای متفاوت ساخته و وارد بازار شده. اما در کل پنل های آکوستیکی را می‌توان در 3 دسته‌ی جذب کننده، انعکاس دهنده و انتشار دهنده تقسیم کرد.

برای این که مثال‌های استفاده از پنل‌های آکوستیکی برای همه قابل لمس باشد، یک اتاق 5 در 4 با ارتفاع 3 متر را در نظر می‌گیریم و در سه حالت کم هزینه، متوسط هزینه و پر هزینه اتاق را به آکوستیک تریتمنت مجهز می‌کنیم. با ذکر این نکته که اگر بخواهیم آکوستیک تریتمنت را به صورت دقیق و حرفه‌ای انجام دهیم، نیاز به تجهیزات و محاسبات قدرتمندی داریم. اما با رعایت نکات این مقاله تا حد زیادی می‌توانیم مشکلات آکوستیکی اتاق را حل کنیم.

در پایان مقاله نیز مقاله “نحوه انجام آکوستیک تریتمنت” به شما معرفی خواهد شد.

خرید پنل آکوستیکی کم هزینه (کمتر از 2میلیون تومان):

اگر بخواهیم هزینه‌ی کمتری برای آکوستیک تریتمنت اتاق یا استودیوی خود انجام دهیم، قطعا باید به سراغ آکوستیک کردن مهم‌ترین نقاط اتاق برویم. حساس‌ترین نقاط اتاق یا استودیو دیوارهای اطراف و سقف بالای میز کارمان است. این نقاطِ نزدیک به اسپیکر مانیتورینگ، دارای انعکاس اولیه‌ی زیادی هستند و باید با استفاده از پنل‌های آکوستیکی جذب کننده جلوی این انعکاس را بگیریم. این کار باعث می‌شود انعکاس اولیه با صدای ورودی از اسپیکرها ترکیب نشود و ما مستقیم صدا را از اسپیکرهای خود بشنویم.

با مثال اتاق 4 در 5 و ارتفاع 3 متر اگر بخواهیم یک خرید ارزان برای پنل آکوستیکی انجام دهیم، می‌توانیم با کاور کردن 20 تا 30 درصد دیوارهای اطراف و سقف میز کارمان تا حد زیادی جلوی انعکاس شدید امواج صدا را بگیریم.

قیمت و تعداد پنل آکوستیکی جذب کننده

پنل های آکوستیکی با طول 2 متر و عرض 1متر تهیه می‌شوند. بنابراین اگر بخواهیم 20درصد دیوارهای اطراف و سقف بالای میز کار را به پنل‌های آکوستیک مجهز کنیم باید 2.5 متر از دیوارها و 4 متر از سقف را با پنل‌های آکوستیکی بپوشانیم. جمعا به حدود 10 متر مربع پنل آکوستیکی جذب کننده نیاز داریم. یعنی باید 5 پنل آکوستیکی 2 در 1 تهیه کنیم. قیمت این پنل‌های جذب کننده بستگی به جنسشان از 100 تا 800 هزارتومان قابل تهیه است.

پس با درنظر گرفتن 200 هزارتومان برای هر پنل، نزدیک به 1.000.000 تومان هزینه نیاز داریم تا یک آکوستیک تریتمنت کم هزینه در استودیو خانگی خود داشته باشیم.

راهنمای خرید پنل آکوستیکی برای انعکاس اولیه- acoustic panel for early reflection

خرید پنل آکوستیکی، متوسط هزینه (کمتر از 4 میلیون تومان):

بعد از کنترل انعکاس اولیه توسط پنل‌ های آکوستیکی جذب کننده، حساس‌ترین نقاط اتاق، گوشه‌های اتاق هستند. فرکانس‌های بم قدرت بیشتری دارند و مقدار بیشتری در فضا باقی می‌مانند. گوشه‌های اتاق جایی است که فرکانس‌های بم در آن‌جا جمع شده و تا مدتی باقی می‌ماند و تاثیر بسیاری در عدم درست شنیدنمان هنگام کار روی آهنگ‌هایمان دارد. با قرار دادن نوع دیگر از پنل‌های آکوستیکی جذب کننده در گوشه‌های اتاق می‌توانیم جلوی این مشکل را بگیریم.

قیمت و تعداد باس ترپ

بیس ترپ ها ارتفاعی به اندازه نیم متر دارند و برای پوشاندن کامل گوشه‌های دیوار استفاده می‌شوند. اما اولویت بیشتر با دیوار پشت سر ما (یعنی دیوار رو به روی اسپیکرها) هست. برای پوشش هر گوشه نیاز به 3 بیس ترپ داریم. یعنی 6 پنل برای کاور کردن گوشه‌های دیوار پشت سرمان و 6 پنل برای دیوار روبه‌روی‌مان. قیمت خرید باس ترپ ها از 150 هزارتومان تا حدود یک میلیون تومان (واسبته به جنسشون) قابل تهیه هستند. با در نظر گرفتن قیمت 200 هزارتومان برای هر پنل، اتاق ما هزینه‌ای حدود 2.400.000 تومان در بر دارد. دقت کنید که اولویت با دیوار پشت سرمان است و اگر بخواهیم در هزینه‌ها صرفه‌جویی کنیم می‌توانیم فقط 2 گوشه‌ی رو به روی اسپیکرها را پوشش دهیم.

تا اینجای کار با کاور کردن نقاطی که انعکاس اولیه زیادی دارند و گوشه‌ی حساس اتاق، چیزی نزدیک به 2 تا 3 میلیون تومان هزینه کردیم.

راهنمای خرید پنل آکوستیکی بیس ترپ- bass trap buy guide

خرید پنل آکوستیکی، پر هزینه (کمتر از 6 میلیون تومان):

اگر فقط از پنل‌های جذب کننده استفاده کنیم و کل دیوارها را بپوشانیم، فضای شادابی اتاق خود را از دست می‌دهیم. یعنی اتاقمان انعکاس صدای کمی خواهد داشت. برای کنترل زیباتر امواج صدا در اتاقمان، می‌توانیم در بعضی از نقاط از پنل‌های آکوستیکی انعکاس دهنده یا انتشاردهنده استفاده کنیم. استودیوهای حرفه‌ای موسیقی معمولا از این پنل‌ها استفاده می‌کنند تا علاوه بر جذب امواج صدا، در پخش صدا در اتاق نیز به خوبی امواج صدا را کنترل کنند. پنل‌های آکوستیکی انعکاس‌دهنده صدا را بازتاب می‌کنند و پنل‌های آکوستیکی انتشار دهنده صدا را در محیط اتاق پخش می‌کنند.

از آنجایی که اسپیکر مانیتورینگ‌های ما، رو به دیوار پشت سرمان هستند (همون دیواری که گوشه‌هاشو بیس ترپ گذاشتیم)، بهتر است از پنل‌های آکوستیکی انتشار دهنده روی آن دیوار استفاده کنیم. این پنل‌ها انرژی وارد شده به یک نقطه را در فضای اتاق پخش می‌کند. فرکانس‌های تریبل یا زیر (High) انرژی خود را خیلی زود از دست می‌دهند. از آن طرف فرکانس‌های بم انرژی بیشتری دارند و بیشتر در فضا باقی می‌مانند. بنابراین بهتر است پنل‌های آکوستیکی انتشاردهنده از جنس چوب باشند تا فرکانس‌های تریبل را از بین نبرند. در غیر این صورت صداهای بم را بیشتر خواهیم شنید. در استودیوهای حرفه‌ای از پنل‌های دیفیوزر روی پنل‌های جذب کننده استفاده می‌کنند تا تعادل بین فرکانس‌های بم و زیر ایجاد شود.

البته باید به این نکته توجه کنیم که پنل‌های آکوستیک دیفیوزر در اتاق‌هایی استفاده می‌شوند که فاصله اسپیکر مانیتورینگ‌ها از دیوار پشت حداقل 3 متر باشد.

قیمت و تعداد پنل آکوستیکی انتشار دهنده

اگر بخواهیم 30 تا 40% دیوار پشت سرمان را با پنل‌های دیفیوزر یا انتشار دهنده کاور کنیم، باید حدود 4 متر مربع از دیوار پشت سرمان را بپوشانیم. پنل‌های دیفیوزر معمولا 50 در 50 یا 60 در 60، با ضخامت 15-20 سانتی متر هستند. با فرض 50 در 50 بودن پنل‌ها به 8 پنل دیفیوزر نیاز خواهیم داشت. این پنل‌ها قیمتی حدود 150 تا 800 هزار تومان دارند. با فرض 200 هزار تومن برای هر پنل، با هزینه کردن حدود 1.600.000 هزارتومان می‌توانیم استودیو خانگی خود را مجهز به پنل‌های دیفیوزر کنیم.

diffuser panel buy guide- راهنمای خرید پنل آکوستیکی انتشاردهنده

نکته پایانی درباره پنل‌ های آکوستیکی

هزینه‌های گفته شده در 3 قسمت بالا هزینه‌ی متوسط پنل‌های آکوستیکی است. مسلما پنل‌های آکوستیکی گران قیمت زیادی در بازار وجود دارند که کیفیت مواد سازنده‌ی آن‌ها بهتر است. بنابراین اگر مشکلی با هزینه ندارید، می‌توانید پنل‌های با کیفیت بیشتری تهیه کنید. از طرفی می‌توانیم درصد بیشتری از دیوارها و سقف را با پنل‌های جذب کننده بپوشانیم اما زیاده‌روی در این کار باعث می‌شود اتاق به دِد روم (Dead Room) تبدیل شود و دیگر انعکاسی وجود نداشته باشد که در این صورت صدا بسیار غیرطبیعی شنیده می‌شود.

برای راهنمای نصب پنل‌های آکوستیکی به مقاله “7 قدم برای انجام آکوستیک تریتمنت” مراجعه کنین. اگر سوالی درباره خرید پنل‌های آکوستیک دارین حتما باهامون درمیون بذارین تا راهنماییتون کنیم. مرسی که با ما هستین 💕

امین خان‌زاده

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

    0