آرتیست‌ شو

مهندس صدا کیست و چه کاری انجام می‌ دهد؟

مهندس صدا کیست؟

سالیان سال است که موسیقی جایگاه ویژه‌ای در زندگی‌مان دارد. امروز کم‌تر کسی را می‌بینید که به موسیقی علاقه نداشته باشد. تقریبا می‌توان گفت که تمام انسان‌ها به موسیقی علاقه دارند و تنها سلیقه‌هاست که فرق می‌کند. زمانی که آهنگی را می‌شنوید، آیا برایتان سوال نمی‌شود که این آهنگ چگونه سر هم می‌شود و چه‌طور این‌قدر خوب صدا می‌دهد؟

زمانی که هدفون را در گوش‌تان می‌گذارید و صداهای موجود در آهنگ را می‌شنوید، حتما متوجه می‌شوید که هر ساز در جایگاه خاصی قرار دارد و دقیقا مثل یک کنسرت موسیقی است و حتما برای‌تان سوال است که چه کسی این کار را انجام می‌دهد؟ این‌جاست که واژه‌ی “مهندس صدا” به میان می‌آید. امروز در آرتیست شو قرار است در مورد این صحبت کنیم که مهندس صدا کیست و دقیقا چه کاری را انجام می‌دهد؟

مواردی که در بالا اشاره کردیم، تنها قسمتی از کار مهندس صدا (Audio Engineer) است و او وظایف دیگری هم دارد که در ادامه قرار است در مورد آن‌ها توضیح دهیم. همراه ما باشید تا در مورد موضوعات زیر به گفت‌وگو بپردازیم:

مهندس صدا کیست؟

اکنون نوبت آن است که در مورد مهندس صدا و اینکه دقیقا چه‌کار می‌کند، صحبت کنیم. یک مهندس صدا کارهای متفاوتی انجام می‌دهد. یکی از اصلی‌ترین کارهای او، بودن در کنسرت‌ها و مراسم‌هاست. معمولا در شبکه‌های تلویزیونی، همه‌ی ما خواندن سرود یا آهنگ به صورت تکی یا گروهی را دیده‌ایم. این‌ که صدا از داخل میکروفن پخش می‌شود و به گوش ما می‌رسد و ما آن را تمیز و خوب می‌شنویم، به‌ خاطر این است که فردی به اسم مهندس صدا در پشت تجهیزات صدابرداری، کارش را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهد.

یک Audio Engineer می‌تواند فعالیت خودش را داخل استودیو و یا حتی در خارج از استودیو انجام دهد. اگر برای شما هم سوال است که به عنوان صدابردار چگونه باید کار کنم و چگونه به یک مهندس صدا تبدیل شوم، با ما همراه باشید تا در ادامه‌ی مقاله، به تمامی این موارد به صورت کلی بپردازیم.

وظیفه مهندس صدا در داخل استودیو

همان‌طور که قبلا هم اشاره کردیم، یک مهندس صدا می‌تواند در داخل استودیو هم فعالیت کند. او به صورت کلی در استودیو در سه بخش: ضبط صدا، میکس و مسترینگ فعالیت دارد. در ادامه می‌خواهیم در مورد تک تک این مراحل توضیح دهیم.

مهندس صدا در داخل استودیو موسیقی

ضبط (Recording)

یکی از کارهای یک مهندس صدا ضبط است. او نظارت دقیقی بر روی این موضوع دارد و در تلاش است که سازهای موسیقی را در شکل صحیحی قرار دهد؛ میکروفون را تنظیم کند، بر روی مسیریابی سیگنال‌ها نظارت داشته باشد و کابل‌ها را در طول ضبط چک کند تا فرایند آن به خوبی اجرا شود.

میکس (Mix)

بعد از این‌که ضبط به خوبی انجام شد و تمام لاین‌های پروژه در دسترس قرار گرفت، مهندس صدا می‌تواند میکس پروژه را انجام دهد. به طور کلی و ساده، میکس یعنی مشخص کردن جایگاه هر ساز. او با پلاگین‌ها و یا سخت‌افزارهای مربوطه عمل میکس کردن را انجام می‌دهد. در مقاله‌ی << میکس و مسترینگ چیست؟ >> به شکلی جامع در مورد میکس و مسترینگ توضیح داده‌ایم؛ اگر دوست دارید در این مورد بیشتر بدانید، حتما آن مقاله را هم مطالعه کنید.

مسترینگ (Mastering)

در تولید یک اثر موسیقی، مسترینگ آخرین مرحله‌‌ی آن است که تمامی لاین‌های موسیقی، در نهایت تبدیل به یک لاین می‌شوند. این مرحله از تولید موسیقی، دقت بالایی را می‌خواهد. چرا که هر عمل اشتباه، ممکن است که کل کار را خراب کند. در مسترینگ، مهندس صدا در تلاش است تا کار را به یکپارچگی خوبی برساند و آهنگ در تمامی سیستم صوتی به خوبی شنیده شود.

وظیفه مهندس صدا در خارج از استودیو

همان‌طور که یک Audio Engineer در داخل استودیو وظایفی را دارد، در خارج از استودیو هم می‌تواند کارهایی را انجام دهد و از دانش و تجربه‌ی خود به حد کافی استفاده کند. بسیاری از مجموعه‌ها هستند که به تخصص مهندس صدا نیاز دارند و او باید آن‌جا باشد تا تمامی کارها به خوبی انجام شود. در ادامه می‌خواهیم بگوییم که یک مهندس صدا در خارج از استودیو چه وظایفی را بر عهده دارد و در چه جاهایی می‌تواند مشغول به کار شود.

مهندس صدا در خارج از استودیو

کنسرت‌های موسیقی

یکی از جاهایی که یک audio engineer در خارج از استودیو می‌تواند در آن حضور داشته باشد، کنسرت‌های موسیقی و مراسم‌های زنده است. وقتی خواننده شروع به خواندن می‌کند و یا حتی قبل از اینکه کنسرت شروع شود، مهندس صدا همیشه باید وضعیت را کنترل کند تا همه‌چیز به درستی پیش برود و جمعیت حاظر در کنسرت، بتوانند به خوبی صدا را بشنوند. همچنین وضعیت نوازندگان روی صحنه را هم بررسی می‌کند.

سمینارها

امروزه، صنعت آموزش بسیار پیشرفت کرده است و به همین خاطر، برگذاری سمینارهای آموزشی به شدت افزایش یافته است. یک مهندس صدا می‌تواند در سمینار، کیفیت صدا را برای شنوندگان به حد مطلوبی برساند. این کار درآمد بالایی هم دارد.

محیط‌ های تفریحی

برای یک کاربلد، همیشه کار هست. همه‌ی ما به این موضوع اعتقاد راسخ داریم که اگر توانایی‌ها و تخصص‌های‌مان را بالاتر ببریم، از نظر مالی مشکلی نخواهیم داشت. یک مهندس صدا اگر تخصص خوبی داشته باشد، در محیط‌های تفریحی هم می‌تواند کار کند و رستوران یکی از این محیط‌هاست. در بسیاری از رستوران‌های بزرگ و زیبا، همواره موسیقی زنده در حال پخش است و کنترل اوضاع آن بر عهده‌ی مهندس صدا است.

چگونه مهندس صدا شوم؟

حالا که با وظایف مهندس صدا آشنا شدیم و فرصت‌های شغلی او را شناختیم، بهتر است به این بپردازیم که چه‌طور می‌توان به یک مهندس صدا تبدیل شد؟ اگرچه جواب دادن به این سوال کمی سخت است و در یک پاراگراف خیلی نمی‌توان با جزئیات بالا توضیح داد؛ اما می‌خواهیم به صورت کلی شما را با این موضوع آشنا کنیم.

برای این که به یک مهندس صدا تبدیل شوید، باید گوش موسیقیایی‌تان را قوی کنید و هر روز به تمرین و تکرار بپردازید. یادگیری را فراموش نکنید و در علم صدا به روز باشید. زمانی که به حدی از دانش رسیدید، می‌توانید به عنوان دستیار، در کنار مهندس‌های باتجربه‌تر، به کسب تجربه بپردازید و رشد کنید تا به هدف‌تان برسید.

اگر می‌خواهید به یک مهندس صدا تبدیل شوید، یادگیری اصولی میکس و مسترینگ از نان شب هم برای‌تان واجب‌تر است. پکیج جامع آموزش میکس و مسترینگ آرتیست شو، دقیقا همانی است که برای حرفه‌ای‌تر شدن به آن نیاز دارید. برای دیدن جزئیات این پکیج آموزشی، بر روی متن قرمز زیر کلیک کنید. 👇🏻
پکیج کامل آموزش میکس و مسترینگ 4در1

آیا برای تبدیل شدن به مهندس صدا نیاز به مدرک دارم؟

اگر می‌خواهید تحصیلات آکادمیک داشته باشید و در جایی مشغول به کار شوید، رشته فناوری صدا می‌تواند برای‌تان مطلوب باشد. پس از اتمام تحصیل و گرفتن مدرک، می‌توانید در جایی مانند صداوسیما مشغول به کار شوید. در مقطع کارشناسی پیوسته، رشته‌های مهندسی صدا، مهندسی ویدئو، مهندسی سیستم‌‌‌‌‌های چندرسانه‌ای و شبکه‌‌‌‌‌های اطلاعاتی و امنیت قابل انتخاب هستند و می‌توان با انتخاب یکی از این رشته‌ها در دانشکده‌های صداوسیما مشغول به تحصیل شد و پس از اخذ مدرک مربوطه، وارد بازار شد.

مدرک برای مهندس صدا

مدارکی که باعث افزایش اعتبار نام شما می‌شود، می‌تواند شامل جوایز و گواهینامه‌های مربوط به مهندسی صدا باشد یا مدارک معتبر دوره‌های آموزشی بزرگ که توسط اساتید نام‌آشنا و محبوب ارائه می‌شود. همچنین مدارک تحصیلی نیز می‌تواند باعث افزایش اعتبارتان شود.

درآمد یک مهندس صدا چقدر است؟

مهندسان صدا در ایران می‌توانند قسمت‌های مختلفی که در بالا به آن اشاره کردیم کار کنند. برای مثال اکثر آن‌ها در صداوسیما کار می‌کنند و یا در استودیوها. شرکت‌های فیلم‌ و انیمیشن‌سازی هم به آن‌ها احتیاج دارند و پول خوبی برای یک مهندس کاربلد و حرفه‌ای می‌دهند.

audio engineer salary

میزان درآمد یک Audio Engineer به توان‌مندی‌های او، تجربه و تخصصش بستگی دارد؛ پس هرچقدر که می‌توانید، برای یادگیری و بالا بردن علم خودتان وقت بگذارید تا شاهد افزایش درآمدتان شوید. طبق تخمین سایت‌های معتبر خارجی، یک مهندس صدا باتجربه می‌تواند سالیانه تا 80 هزار دلار درآمد داشته باشد.

خب تو این مقاله سعی کردیم هرچیزی که در مورد مهندس صدا لازمه بدونید رو بگیم. اگه سوال یا پیشنهادی برامون دارین، حتما این زیر تو قسمت کامنت‌ها برامون بنویسید😍 امیدواریم که از این مقاله، استفاده لازم رو برده باشید🔥

برای این که بدونید برای ساخت یک موسیقی چه هنرمندان دیگری نقش دارند، مقاله زیر رو مطالعه کنید:
مراحل ساخت آهنگ از ابتدا تا انتها

امید

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

    0