آرتیست‌ شو

مفهوم آرپژ (Arpeggio) در موسیقی و آموزش ساخت آن در نرم افزار آهنگسازی

آشنایی با مفهوم آرپژ در موسیقی

آرپژ یعنی چه؟ اکثر کسانی که به تازگی دنبال یادگیری آهنگسازی هستند، با مفاهیمی مثل آرپژ، آکورد، گام … روبه‌رو می‌شوند و شاید در ابتدا، تعریف درستی از این تعاریف نداشته باشند و این موضوع، کاملا طبیعی است. امروز در آرتیست شو قرار است در مورد مفهوم آرپژ در موسیقی صحبت کنیم و نکاتی را در این زمینه یاد بگیریم.

در کل، آرپژ، عمل سخت و پیچیده‌ای نیست و به راحتی می‌توان آن را یاد گرفت. در این مقاله، ویدیویی هم برای شما آماده کرده‌ایم که می‌توانید با استفاده از آن، به راحتی با تکنیک آرپژ زدن آشنا شوید و از این تکنیک در آهنگ‌هایتان استفاده کنید. همراه ما باشید تا در مورد مفاهیم زیر صحبت کنیم:

تعریف آرپژ در موسیقی

کلمه آرپژ به انگلیسی (Arpeggio) به معنی چنگ‌سان است؛ اما اگر بخواهیم به زبان خودمانی، تعریفی برای آن داشته باشیم، باید بگوییم که آرپژ به معنی نواختن پشت سر هم و پی‌درپی نت‌های یک آکورد است، ولی اگر نت‌ها را به صورت همزمان بنوازیم، آکورد تشکیل می‌شود.

پس اگر فرق آرپژ و آکورد را در یک جمله بگوییم، در آرپژ، نت‌ها به صورت پشت سر هم و تنهایی اجرا می‌شوند، ولی در آکورد، نت‌ها به صورت همزمان اجرا و نواخته می‌شوند. آرپژ و آکورد، از مفاهیم پایه‌ای تئوری موسیقی هستند. در مورد این موضوع، در مقاله‌ی << تئوری موسیقی به زبان ساده >> مفاهیم جامع‌تری را پوشش داده‌ایم که خواندنش خالی از لطف نیست.

کاربرد آرپژ در آهنگسازی

اکنون که با مفهوم آرپژ در موسیقی آشنا شدیم، بهتر است بدانیم که کاربرد آن چیست و در چه مواقعی از آن استفاده می‌شود. از Arpeggio برای فضاسازی، بسیار استفاده می‌شود و می‌توانید با اجرای درست و خلاقانه آن، جذابیت خاصی به آهنگ‌تان اضافه کنید. در ساز پیانو و گیتار، تکنیک آرپژ بسیار مهم است و استفاده‌ی زیادی از این تکنیک می‌شود.

برای یادگیری آرپژ مسیر سخت و دشواری در پیش ندارید و به راحتی می‌توانید با ویدیو آموزشی که برایتان تدارک دیده‌ایم، این تکنیک را یاد بگیرید و از آن، به صورت حرفه‌ای و جالب، استفاده کنید.

ویدیو آموزش کار با آرپژیاتور و آشنایی کامل با تنظیمات آن

ساخت آرپژ در نرم افزار‌های میزبان

برای ساخت آرپژ با استفاده از امکانات نرم افزار میزبان کافیست تا از Arpeggiator نرم افزار خود استفاده کنیم و آن را به لاین میدی (MIDI) خود اضافه کنیم و تنظیمات ساده‌ای را اعمال کنیم.

ساخت آرپژ در نرم افزار‌های میزبان

در آرتیست شو می‌تونی به صورت رایگان شروع به یادگیری آهنگسازی و تنظیم کنی و خودت آهنگ‌هایی که دوست داری رو بسازی برای شروع روی لینک زیر کلیک کن
شروع رایگان یادگیری آهنگسازی و موسیقی

پارامتر‌ های مهم در پلاگین‌ های Arpeggiator

ما برای کارکرد بهتر با پلاگین‌های Arpeggiator، باید پارامتر‌های مختلف آن را بشناسیم تا به دلخواه به اعمال تغییرات بپردازیم.

1. rate :

rate، سرعت اجرای آرپژ را تعیین می‌کند و ما با تغییر این پارامتر می‌توانیم سرعت اجرای آرپژ را تغییر دهیم.

پارامتر rate

2. Octave Range

این پارامتر تعیین می‌کند که به آرپژ ما نت‌های اکتاو آکورد نیز اضافه شود یا خیر. ما می‌توانیم نت‌هایی با زیرایی چهار اکتاو بالاتر از آکورد خود را به آرپژ خود اضافه کنیم.

پارامتر octave range

3. Swing

پارامتر Swing،‌ می‌تواند نت‌های آرپژ ما را از سر ضرب بودن خارج کند و با اندکی جا به جایی باعث ایجاد Groove بهتری در آرپژ ما شود.

پارامتر swiing

4. Gate

این پارامتر مانند Release در Envelope سینتی‌ سایزر ها کار می‌کند و با کشاندن این پارامتر به سمت چپ، به صدای Pluck در آرپژ دست پیدا کنیم و با کشاندن به سمت راست، کشش (Sustain) بیشتری به نت‌های آرپژ بدهیم.

پارامتر gate

5. Hold

پارامتر Hold، این امکان را به شما می‌دهد تا آرپژ شما به صورت ثابت تکرار شود و شما بتوانید در لحظه، به تعویض آکورد‌های خود بپردازید و در عین حال آرپژ خود را حفظ کنید و در همین حالت آرپژ خود را ضبط کنید.

پارامتر Hold

6. Play mode

این قابلیت از جذاب‌ترین و مهم ترین قابلیت‌های هر Arpeggiator است که می‌تواند آرپژ شما را از حالت تکرار شونده عادی خارج کند. حالت‌های متفاوتی از نحوه نواختن از بالارونده بودن آرپژ یا پایین‌رونده یا تصادفی و رندوم نواخته شدن آن، می‌تواند رنگ جدیدی به کار و ایده ما بدهد.

پارامتر Play Mode

7. Pattern

با روشن کردن دکمه Pattern،‌ ما می‌توانیم کنترل Velocity و Gate را به صورت همزمان داشته باشیم و با تغییردادن این پارامترها، کنترل بیشتری بر آرپژ خود داشته باشیم و با تغییردادن آن‌ها به آرپژی با داینامیک و انعطاف بالا دسترسی پیدا کنیم.

Pattern

آرپژ در وی اس تی های دیگر

وی اس تی‌های پیشرفته معمولا دارای Arpeggiator هایی با کنترل و امکانات فراوان هستند و شما می‌توانید در محیط خود وی اس تی، به اعمال تغییرات و ساخت آرپژ مورد علاقه خود دست پیدا کنید. همچنین می‌توانید از پلاگین‌هایی که به صورت اختصاصی برای ساخت آرپژ طراحی شده‌اند استفاده کنید که در لیست زیر آن‌ها را نام می‌بریم:

  1. Cthulhu از کمپانی Xfer Records
  2. Thesys از کمپانی Sugar Bytes
  3. Kirnu Cream از کمپانی Arto Vaarala
  4. BlueARP از کمپانی Oleg Mikheev

تو این پست سعی کردیم به صورت کامل و جامع در مورد آرپژ توضیحاتی ارائه کنیم. اگر سوالی در این مورد دارید، حتما اون رو زیر همین پست مطرح کنید تا در کم‌ترین زمان ممکن بهش پاسخ بدیم. 🤩

همچنین سایر ویدیوهای آموزشی رو می‌تونید از لینک زیر مشاهده کنین:
ویدیوهای کوتاه آموزشی

امید

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

      حسین رجبی پاسخ

      عالی
      ممنون از زحماتتون 🙌🏼

        حسن بهرامی پاسخ

        درود و وقت‌بخیر حسین عزیز
        دمتون گرم که بهمون انرژی می‌دی و همراهمون هستی

    0