وقتی کودک به دنیا میآید، در معصومترین و باشکوهترین شکل خودش است. در آن لحظه کودک مانند لوح سفید است و وجود مادر، پدر و خورد و خوراک، برایش از هرچیز دیگری ارزشمندتر میباشد و حقیقتا همین کافی است. بسیاری از پدر و مادرها دوست دارند که فرزندی باهوش و خلاق داشته باشند و فکر میکنند که باهوش بودن و خلاق بودن کاملا ذاتی است در حالی که اینطور نیست!
درست است که همهی کودکان با یک هوش و ذهنیت برابر به دنیا نمیآیند؛ اما روشهایی وجود دارد که میتوان به کمک آنها، این هوش و خلاقیت را در جهت درست افزایش داد. یکی از این روشها ارتباط با موسیقی است. البته موسیقی کودکانه کمی متفاوت است که بعدا در مورد آن صحبت خواهیم کرد. امروز در آرتیست شو قرار است متوجه شویم که چرا موسیقی میتواند فرشتهی نجات کودکان باشد؟ همراه ما باشید تا در مورد موارد زیر به گپ و گفت بپردازیم:
چه نوع موسیقی برای کودکان مناسب است و چه ویژگیهایی دارد؟
موسیقی مناسب کودکان ساختار سادهای دارد و ملودیها و تمام اجزای آهنگ، گاها ریتمیک و شاد هستند. هدف موسیقی کودکانه، تفریح و آموزش است. بسیاری موارد تربیتی را میتوان به کمک آهنگ به کودک یاد داد. در حالی که شاید با روشهای دیگر سخت باشد. برای کودک خردسالتان آهنگی را انتخاب کنید که حس رغبت، شادی و میل به آگاهی او را افزایش دهد.
یک کودک خردسال، عاشق تفریح و بازی است. پس هرچیزی که به تفریح و بازی مربوط باشد را دوست دارد. یک آهنگ کودکانه میتواند در یادگیری مهارت، آگاهی، بازی، رقصیدن و موارد تعلیمی و تربیتی، نقش پررنگی را ایفا کند. پس اگر کودک کمسن و سالی دارید، از موسیقی برای پرورش خلاقیت و هوش او استفاده کنید.
همانطور که در مقالهی « تاثیر موسیقی بر زندگی انسان » به آن اشاره کردیم، موسیقی به بهبود شخصیت، خواب راحتتر و تقویت حافظه کمک میکند، پس چرا از آن به نفع خود و فرزندمان استفاده نکنیم؟
فواید یادگیری موسیقی برای کودکان
تا اینجای مقاله، به صورت کلی از خواص موسیقی برای کودکان صحبت کردیم؛ اما میخواهیم کمی عمیقتر شویم و به صورت جامع و کامل بررسی کنیم و ببینیم که چرا کسی که از بچگی به نواختن موسیقی و یا شنیدن آن میپردازد، در مواجه با چالشهای مختلف زندگی میتواند بهتر عمل کند؟ هوش او در مقایسه با افراد معمولی بالاتر است و در نهایت، زندگی غنیتر و بهتری را میتواند تجربه کند. همچنان با ما همراه باشید تا تمامی این موارد را از جهتهای مختلف بررسی کنیم.
موسیقی و ریاضیات
تحقیقات نشان داده است بچههایی که از سنین بسیار پایین با موسیقی انس گرفتهاند و رابطهی خوبی با آن دارند، در یادگیری ریاضیات هم بسیار خوب عمل میکنند. زمانی که یک کودک سعی در یادگیری ساز پیانو دارد، با چالشهای متفاوتی روبهرو میشود و مغز، او را به تکاپو وادار میکند. در ریاضیات تماما با مسائل مختلف روبهرو هستیم، از این جهت، فردی که ذهن بازتری دارد، بهتر میتواند به حل مسائل ریاضی بپردازد.
همانطور احتمالا میدانید، تئوری موسیقی بر اساس علم ریاضی استوار است و این دو رابطهی تنگاتنگی با یکدیگر دارند. موسیقی میتواند ذهن را برای ریاضیات و امور تحلیلی آمادهتر کند.
موسیقی برای خواب کودکان
احتمالا شنیدهاید که میگویند: حنجرهی انسان، ساز اوست. این را برای شمایی میگوییم که پدر یا مادر هستید و این مقاله را میخوانید. فرقی نمیکند که آواز میخوانید یا نه، در هر صورت، صدایتان آرامش عمیقی به کودک خردسالتان میدهد. یک لالایی ساده و آهنگین میتواند خواب او را بهتر کند و راحتتر بخوابد. موسیقیهای بیکلام و آرامبخش، هم برای خواب کودک بسیار مفید هستند.
افزایش چشمگیر اعتماد به نفس
افزایش اعتماد به نفس، یکی دیگر از فواید یادگیری موسیقی برای کودکان است. زمانی که او از سنین بسیار پایینتر یاد میگیرد که ساز بنوازد، اگر این کار را در محفلهای دوستانه و خانوادگی انجام دهد، مورد تشویق قرار میگیرد و این کار باعث افزایش اعتماد به نفس و ایمان به خود و تواناییهایش میشود. چنین کودکی هیچوقت خجالتی یا کمحرف بزرگ نمیشود چون اعتماد به نفسش بالا رفته است و جسارت و شجاعت بالایی دارد.
افزایش خلاقیت و سرعت یادگیری در موضوعات مختلف
میخواهید خلاقیت و سرعت یادگیری یک کودک را بالا ببرید؟ جوابش ساده است. او را با موسیقی آشنا کنید. تحقیقات نشان داده است کودکانی که در سنین پایینتر مثل 3 یا 4 موسیقی را یاد میگیرند و یا آشنا میشوند، خیلی باهوشتر از سایر کودکان هستند و این موضوع توسط جوامع علمی مختلف ثابت شده است. همانطور که در بالا هم به آن اشاره کردیم، نواختن یک ساز مثل پیانو، قدرت حل چالش و مسائل را بالاتر میبرد و همین موضوع باعث افزایش قدرت فکر و سرعت یادگیری میشود.
افزایش قدرت تعامل با دیگران
زمانی که یک کودک خردسال را به کلاس موسیقی میفرستید، چون به صورت چند نفره به نواختن و یادگیری میپردازند، در نتیجه تعامل آنها بالاتر میرود و از این که کنار هم دیگر هستند، احساس راحتی میکنند. این موضوع باعث میشود تا در یک فضای بزرگتر مثل جامعه و یا مهمانیها به راحتی در جمع حاظر شوند و احساس خجالت یا ترس از اجتماع نداشته باشند.
یادگیری موسیقی برای کودکان از چه سنی باید شروع شود؟
بهترین زمان یادگیری موسیقی برای کودکان از چه سنی است؟ شاید برای شما سوال باشد و نتوانید جواب دقیقی برای آن پیدا کنید. طبق تحقیقات بسیاری که در این زمینه صورت گرفته است، شروع یادگیری موسیقی از 3 تا 9 سال میتواند بسیار ایدهآل باشد. اگر کمتر از 3 سال باشد، اصولا هیچ لذت و شوقی در او ایجاد نمیشود و در این سن باید به روشهای دیگری به جز یادگیری، او را با دنیای دلنشین موسیقی آشنا کرد.
موسیقی ارف برای کودکان چیست؟
موسیقی ارف توسط آهنگساز آلمانی «کارل ارف» ابداع شد و روشی بود تا مفاهیم موسیقی را برای کودکان سادهسازی کند. در آموزش ارف، سازهای بسیار ساده و ابتدایی را برای آموزش انتخاب میکنند تا مفاهیم پایهای را به کمک آنها یاد بدهند. در این دوره آموزشی، از سازهایی مانند بلز، فلوت ریکوردر، طبلک و … استفاده میکنند و پس از آن، کودک به راحتی میتواند ساز اصلی خود را انتخاب کند.
خب تو این مقاله سعی کردیم فواید یادگیری موسیقی برای کودکان رو به طور کامل بررسی کنیم و نکات مفیدی رو دربارهی اون بهتون بگیم. اگه خودتون صاحب فرزند خردسالی هستید و یا از نزدیکانتون کسی رو میشناسید که به تازگی پدر یا مادر شده، حتما این مقاله رو بهش بفرستید و اون رو از این موضوع آگاه کنید. 😍❤️
همچنین اگر به سلامتی روان و آرامش خودتون اهمیت میدین، مقالهی زیر حتما بدردتون میخوره: 👇
موسیقی درمانی چیست و چرا زندگی را متحول میکند؟
دیدگاهها