فرض کنید مراحل ساخت بیت خود را پشت سر گذاشتهاید و حتی میکس و مسترینگ آن هم به پایان رسیدهاست. الان قطعاً به این فکر میکنید که چگونه از فروش بیت (Beat) خود کسب درآمد کنید. حتما خودتان میدانید که امروزه پلتفرمهای مختلفی وجود دارند که میتوانند در این مسیر به شما کمک بکنند. در این مقاله از آرتیست شو قصد داریم به سوالاتی که در ذهنتان ایجاد شدهاست پاسخ و راهنمای قدم به قدم برای فروش بیت را در اختیار شما پرودیوسرهای عزیز قرار دهیم. (پس بزن بریم …)
مرحله اول: خروجی صحیح
خب ابتدا هدف نهایی خود را مشخص میکنیم. قرار است شما فروشگاه آنلاین بیتهای خودتان را داشتهباشید که از یک طرف کارآمد باشد و از طرفی دیگر سود معقولی را برای شما به ارمغان بیاورد. در ابتدا باید به خود خروجی گرفتن از بیت برگردیم. بنا به سلیقه و آماتور یا حرفهای بودن خریدار بیت، شما میبایست با فرمتهای موسیقی متفاوتی خروجی بگیرید. کار متداولی که فروشندهها برای تبلیغ کار خودشان انجام میدهند، قرار دادن دموی کار خود به صورت رایگان است. (اما نه به هر قیمتی!) منظور این است که حتی اگر قسمتی از بیت خود را خواستید برای دانلود رایگان بگذارید، بهتر است با فرمت MP3 باشد و هراز چندگاهی اسم مستعار خود را وارد آن کنید (به این کار برچسب یا تگ زدن میگن) تا سودجویان نتوانند کار شما را بدزدند.
خروجی دوم برای ورژن پولی گرفته میشود. اغلب، فرمت WAV را ترجیح میدهند و بهتر است که در این ورژن از برچسب و نام خود استفاده نکنید یا اگر مشتاق به این کار هستید میتوانید در ثانیههای اول، جایی که هنوز خواننده شروع به خواندن نمیکند، اضافهاش کنید. در نهایت، خروجی آخر Stems بیت بدون مسترینگ در فرمت WAV است.
Stems با فرمت WAV از ارزشمندترین فرمتها برای هنرمندان است. چراکه به آنها اجازه میدهد که المانهای مختلف بیت را با صدای خود میکس کنند. خروجی این فایلها اغلب زمانبر و در کامپیوترتان حافظهی زیادی را اشغال میکنند. بنابراین توصیه میشود تنها زمانی این خروجی را بگیرید که خود آرتیست از شما درخواست کردهباشد. (نکات حیاتی قبل خروجی گرفتن از مسترینگ میتواند راهنمای خوبی برایتان در این مسیر باشد.)

مرحله دوم: نامگذاری اصولی فایل
نکتهی اساسی بعدی، اسمی است که برای فایل نهایی خود انتخاب میکنید. به این مورد بسیار توجه داشتهباشید. عنوان فایل باید اطلاعات مفیدی نظیر گام، تمپو و تگهای حالت و مود آهنگ را شامل شود. البته الزاماً به مورد آخر نیازی نیست. موارد دیگری نیز میتواند به نام بیت افزوده شود. به عنوان مثال آرتیست یا موزیکی از آن الهام گرفتید و یا ژانر آن.

مرحله سوم: بارگذاری یا آپلود در سایت
اگر پلتفرمی متعلق به خودتان دارید، یکی از گزینهها، آپلود در همان پلتفرم میباشد؛ اما حتماً در ابتدا، پرسونای خود را بشناسید و دنبال مکانی باشید که تقاضای بیشتری برای بیت شما باشد. اگر تازه فروختن بیت را شروع کردهاید، سایتهای Beat star و Airbit میتوانند برایتان مناسب باشند.
برای استفاده از تمامی قابلیتهای این سایتها نیاز است اشتراک ماهانه خریداری کنید. مقداری از سود حاصله نیز متعلق به سایت است؛ اما اگر بیتسازی را به چشم کار ثابت خودتان میبینید، این فضاها بهترین فرصت برای کسب درآمد هستند. همانطور که در ابتدا گفتیم اگر سایت خود و مشتریهای خودتان را دارید، از همان بستر استفاده کنید. در غیر این صورت ساخت سایت برای خودتان، فقط خرج اضافی روی دستتان میگذارد.
(خب!) حالا که بیت و محل فروش را در اختیار داریم، وقت آن رسیده که به آپلود کردن فکر کنیم. در ابتدا به عکسی برای کاور احتیاج داریم که بازگوکنندهی داستان بیت باشد. در این قسمت سعی کنید که کاور مناسبی از لحاظ موضوع انتخاب یا طراحی کنید که تاثیر بسزایی از نظر جذب کاربر داشتهباشد. اولین فایلی که باید در سایت قرار بگیرد ورژن MP3 رایگان آن است. در نهایت میتوانید ورژن WAV را بدون برچسب و تگ، برای فروش، داخل سایت آپلود کنید.
بیت را به چه قیمتی بفروشیم؟
قبل از هر چیزی از این موضوع اطمینان حاصل کنید که بیت را به یک نفر نمیفروشید بلکه مجوز و لایسنس آن بیت را جهت استفاده در آهنگ به خریدار میدهید. (چه فرقی داره؟) خب با این کار شما میتوانید بیت را به افراد دیگری نیز بفروشید. لایسنس در واقع میتواند به افراد مختلف فروخته شود و در این پروسه شما میتوانید تا دلتان میخواهد از همان بیت کسب درآمد کنید.
اما اگر آرتیستی حق انحصاری بیت شما را بخواهد چطور؟ خب این امر بسیار طبیعیست؛ شما میتوانید لایسنس را به صورت انحصاری (Exclusive) با هزینهی بیشتر به همان شخص واگذار کنید. مجوز انحصاری یک بیت معمولاً چهار برابر یا بیشتر قیمتگذاری میشود. برای قیمتگذاری درست کافیست به همان فروشگاههای بیت مراجعه کنید و با سبک سنگین کردن و دیدن قیمت بیتهای مشابه به مال خودتان، به نتیجهی درست برسید.
تبلیغ فراموش نشود!
تا الان بیت خود را به بهترین نحو آپلود کردید ولی کار تمام نشدهاست. میلیونها بیت روزانه در این پلتفرمها آپلود میشوند و اگر بعد از چند روز بیت شما فروش نرود چیز عجیبی نیست. اما ناامید نشوید کار ادامه دارد. آپلود بیت به تنهایی برای فروش آن کافی نیست. وقت آن رسیدهاست که با افرادی ارتباط برقرار کنید و سعی کنید از این طریق پروژهی خود را تبلیغ کنید.
از شبکههای اجتماعی خود برای تلیغ بهره ببرید. همانطور که در مقالهی چرا موزیسینها به شبکههای اجتماعی نیاز دارند؟ اشاره کردیم فضای مجازی قسمت عمدهای از زندگی ما را فرا گرفتهاست. پس چرا از این فضای مناسب استفاده نکنیم؟ در ادامه راهکارهایی برای تبلیغ محصول خود در شبکهها اجتماعی میبینید.
اینستاگرام
ابتدا میبایست اکانت اینستاگرام خود را به حالت حرفهای (Professional) تغییر دهید. کافیست وارد تنظیمات اکانت خود شوید و گزینهی Switch to Professional account را انتخاب کنید.

اکنون میتوانید تبلیغ کنید. اینستاگرام دو روش را پیش پای شما قرار داده است: استوری و پست. هر دو روش مخاطبین شما را مستقیم به لینک فروشگاه بیت شما هدایت میکنند یا حداقل از طریق ارسال پیام با شما ارتباط مستقیم برقرار میکنند. در همین مرحله باز هم باید مخاطبین هدف خود را پیدا کنید. (قرار نیست خانوادهتون بیت رو بخره!) با استفاده از کلمههای کلیدی، موقعیت مکانی، علایق، سن و جنسیت، افراد را از فیلترهایی عبور دهید تا به تعداد محدودی از آنهایی برسید که احتمال خرید بالاتری دارند. به عنوان مثال از کلمههایی استفاده کنید که مربوط به بیت و رپ هستند.
یوتیوب
تبلیغات یوتیوب از طریق Google Ads اجرا میشود. همین امر باعث میشود که دو راه پیش روی شما باز شود:
- تبلیغ خود را قبل از شروع ویدئوهای مرتبط قرار دهید.
- ویدئو تبلیغاتی خود را جداگانه در یوتیوب آپلود کنید.
تقریبا مراحلی شبیه به اینستاگرام، اینجا هم باید تکرار شود. برای شروع Product and brand consideration را و سپس Video انتخاب کنید.

سایت Beatstars
این سایت برای تبلیغ بیت، سه راه پیش روی شما قرار میدهد:
- تبلیغ بیت خودتان
- تبلیغ پروفایل کاربری خودتان
- تبلبغ آلبوم
در عمل، Beatstars هم مشابه پلتفرمهای قبلی میباشد. بودجهای که برای این کار کنار گذاشتهاید، ظرف چند روز مصرف میشود. پیروزی در مزایدهها به شما بسیار کمک خواهد کرد؛ اما در این پلتفرم، فیلترها وجود ندارند و شما نمیتوانید مخاطبان خود را از طریق کلمات کلیدی یا علایق و یا اطلاعات جمعیتی متمایز کنید.

به طور کلی، هنگام تبلیغ محتوای شما، هر راهی جواب نمیدهد. پس بهتر است با بودجهی کم روی تعدادی از محتوای خود، این فرایند را تست کنید.
نیمهی تاریک فروش بیت
امروزه بسیاری از پرودیوسرها ادعا دارند که از فروش آنلاین بیتهای خود امرار معاش میکنند و روشهای اسرارآمیز و جادویی برای ثروتمند شدن از این طریق به شما ارائه میدهند. واقعیت چیز دیگریست! این بازار، فوقالعاده اشباع است و خطرات زیادی در این مسیر شما را تهدید میکند.
قبل از شروع این کسب و کار، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- هر کسی در این فضا به صورت آنلاین میتواند کار شما را بدزدد، خواه رپری باشد که از بیت شما برای موزیک خود استفاده میکند و یا پرودیوسری که کار شما را به اسم خودش ثبت میکند.
- تولید، انتشار و تبلیغ بیت به زمان و هزینه نیاز دارد. اگر به اندازهی کافی ثروتمند نباشید، خود را به دردسر میاندازید؛ زیرا در ابتدای امر هیچ درآمدی کسب نخواهید کرد.
- فروش بیتهای شما برای مبلغ اندکی پول و در مقادیر زیاد لزوماً به این معنی است که برای ساخت موسیقی شما تلاش و خلاقیت کمی صورت گرفتهاست. (درحالی که اینطور نیست!)
امیدوارم این توصیهها براتون مفید بودهباشه. به این نکته توجه داشتهباشین که کیفیت بیت شما، جزو مهمترین و اساسیترین موضوعهاست. اگر دنبال روشهای جدید برای کسب درآمد هستین، مقالهی کسب درآمد از موسیقی میتونه راهنمای خوبی براتون باشه. در آخر ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودین. خوشحال میشیم که در زیر راجب تجربههای فروش ترک موسیقی و یا بیت خود بنویسید و به باقی دوستان کمک کنین. 💙
بسیار عالی بود. تشکر
خیلی ممنون بابت این پست.
فوق العاده مفید بود.
ممنون مهدی جان که نظرت رو با ما به اشتراک گذاشتی
خوشحالیم که مقاله واستون مفید بوده 😃