طراحی صدا (Sound Design) یکی از مراحل مهم و تاثیرگذار در کیفیت خروجی آهنگسازی است. با پیشرفت سریع پلاگینها و نرمافزارهای آهنگسازی، امکان استفاده از سینتیسایزرها، امپهای مجازی برای گیتارها، سازهای مجازی و بسیاری از ابزارهای دیگر، خیلی راحتتر شدهاست. در این مقاله از آرتیست شو سعی میکنیم با استفاده از این ابزارها بصورت عملی برای یک پروژه صدای بیس طراحی کنیم. قطعا این یکی از راههای ساخت و طراحی صداست که با هم میبینیم، از این تکنیک و روشهای مشابه دیگر میتوانید متناسب با پروژههای خود استفاده کنید.
آموزش تصویری طراحی صدای بیس
لایه بندی (Layering) در طراحی صدا و آهنگسازی
بهطور خلاصه ترکیب دو لایه صدا بهمنظور ساخت یک صدا و لاین جدید را میتوانیم لایهبندی بنامیم. این تکنیک در بخشهای مختلفی از تنظیم و آهنگسازی استفاده میشود. برای مثال، میتوان یک لاین گیتار الکتریک با پیانو الکتریک ترکیب شود و به عنوان یک ساز استفاده شود. یا دو لایه کیک (Kick) با ماهیتهای مختلف را باهم ترکیب کنیم و به عنوان یک لایه کیک از آن استفاده کنیم.
البته لایهبندی یا لِیِر کردن صدا صرفا روشن کردن دو یا چند لاین و نواخت همزمان آنها نیست. در بسیاری از موارد باید اصلاحاتی روی هر لاین صورت بگیرد و بخشهایی از هر لاین قربانی لاین جدید شود. در مثال بالا، پیانو و گیتار میتوانند فرکانسهای مشابه زیادی داشته باشند که با ترکیب شدن، بخشی از این فرکانسها با هم جمع شده و لاین جدید را غیر قابل استفاده میکنند. در این صورت باید بخشی از این فرکانسها در پیانو یا گیتار یا حتی هردو، بریده شوند.
در نهایت همین ویرایشها، بعد از انتخاب صداهای درست برای لایهبندی، مهمترین بخش طراحی صدا هستند که معمولا فقط به کمی اصلاح فرکانسی ختم نمیشوند. همچنین سینتیسایزرها جز ابزارهای اصلی هستند که به دلیل ماهیت ساختاریشان خیلی با لیرینگ رابطه مستقیم دارند. جزییات کار با این سازهای جذاب و دیجیتالی را در آموزش تنظیم و طراحی صدا با سینتیسایزرها مشاهده کنید.
چطور صدای بیس بسازم؟ طراحی صدا بیس مرحله به مرحله
یکی از جذابیتهای طراحی صدا در آهنگسازی و تنظیم این است که هر هنرمندی به روشهای کاملا متفاوتی به صدای مدنظر خود میرسد. (برای رسیدن به خدا راههای مختلفی هست…) بنابراین نمیتوان روش ثابتی برای طراحی صدای بیس یا هر لاین دیگری مشخص کرد. یعنی هیچ فرمولی وجود ندارد.
اینجا سعی میکنیم یکی از این روشها برای ساخت صدای بیس را بررسی کنیم. دقت کنید که این مراحل بصورت تکمیلی و عملی در ویدیو بررسی شدهاست که پیشنهاد میکنیم حتما نگاه کنید.
1. لاین بیس مناسب را بنویسید.
برای این که تمرکز خود را صرفا روی طراحی صدا بگذاریم، نت مناسب بیس را با یک پریست آماده بیس بنویسید. نوع نتنویسی مناسب پروژه در این مرحله بسیار حائز اهمیت است.
2. از یک سینتی سایزر برای ساخت لایه اصلی استفاده کنید.
قاعدتا با هر سینتی سایزری میتوانید هر صدایی را طراحی کنید. در اینجا ما از سینتیسایزر سایلنت1 استفاده میکنیم:
• یکی از اسیلتورها (Oscillator) را روی حالت SAW بگذارید.
• یک فیلتر لو-پس (Low Pass) روی آن بگذارید. کات-آف را تا جایی ادامه دهید که بخش زیادی از هارمونیهای بالای آن بریده شود و بیشتر ناحیه فرکانسی بیس باقی بماند.
• یک اسیلتور دیگر اضافه کنید و ویوفرم (Waveform) آنرا روی سینوسی (Sine) بگذارید.
• اسیلتور دوم بخش ساب-بیسِ لاین را میسازد، پس یک اکتاو آن را بم میکنیم.
• با کمی تغییر در ریلیزِ انولوپر، از قطع شدنِ ناگهانی نتها و ایجاد کلیک در انتهای نتها جلوگیری میکنیم.
3. پس از ساخت بیس لاین ساده بالا وقت اضافه کردن لایه دوم است، پلاگین گیتار بیس!
پس از انتخاب جنس صدای مناسب (ما از گیتار بیس داخل پلاگین گیتار بیس تریلیان استفاده کردیم)، فرکانسهای بیس لاین دوم را تا حدی میبریم که فقط جزییات صدای سیمها و حس زنده بودن گیتار را اضافه کنیم.
در نهایت با اندکی ویرایش و آزمون و خطا لاین بیس ما آمادهست! لاینی که هم ماهیت فرکانسی و حجمِ بیسهای الکترونیک را دارد، (به لطف سینتیسایزر) و هم کاراکتر و جزییات یک ساز بیس زنده. (دوباره اشاره میکنم که اگه اصطلاحات بالا رو متوجه نمیشین دوره سینتیسایزر رو ببینین کامل دستتون میآد و بدون اون خود ویدیو رو ببینین اونجا با جزییات کار کردیم.)
برای مشاهدهی جزئیات دورهی آشنایی با سینتی سایزرها روی لینک زیر کلیک کنید:
آموزش پروژه محور تنظیم و طراحی صدا با سینتی سایزرها
برای مشاهدهی سایر ویدئوهای کوتاه آموزشی به لینک زیر مراجعه کنید:
ویدئوها کوتاه آموزشی
عالی از این مدل آموزش های کوتاه بیشتر بسازید
ممنون از شما
درود حامد جان،
بله اتفاقا برنامه ماست که تکنیکهای داخل پروژه رو بیشتر از قبل پوشش بدیم.
مرسی که همراهمون هستی 🌹
دمتون گرم