آرتیست‌ شو

NFT : آیا آینده موسیقی را تغییر خواهد داد؟ (آشنایی اولیه با توکن‌ غیر قابل معاوضه)

NFT : آیا آینده موسیقی را تغییر خواهد داد؟

شاید برایتان عجیب و غیر قابل باور باشد. در عصری که محتوای دیجیتال، از ترک‌های موسیقی بازی، فیلم و سریال گرفته تا عکس، بنر و محتوای وید‌ئویی با یک کلیک قابل دریافت است، عده‌ای از مردم به فکر فروختن این آثار به صورت مجازی باشند. از آن طرف تعداد کثیری از مردم دنبال جواز و سندی هستند که آن اثر را به اسم خودشان ثبت کنند. تعجب کردید؟! این‌ها حقیقتی‌ست که به زودی بر روی کل فضای اینترنت تاثیر می‌گذارد و روند بسیاری از مشاغل (مخصوصاً آن‌هایی که به هنر مربوط‌اند) را تغییر خواهد‌داد.
بگذارید موضوع NFTها را بیشتر بشکافیم و در مورد ماهیت آن بیشتر بدانیم.

NFT چیست؟

NFT که در واقع اختصار عبارت Non-Fungible Token می‌باشد، غوغایی در سرتاسر جهان ایجاد کرده‌است. معنی لغوی آن، توکن غیر قابل معاوضه است. به زبان ساده‌تر این توکن‌ها منحصر به فرد هستند و نمی‌توان با چیز دیگری که ارزش مشابهی داشته باشد، تعویض شود.

به این دلیل که توکن‌ها غیر قابل جایگزینی با یکدیگر می‌باشند، کمیاب‌اند. همانطور که می‌دانید برای کلکسیونر‌ها،کمیاب بودن یک اثر ارزشمند است. به عنوان مثال مونالیزا یک اثر شاهکار نقاشی‌ست و عاملی که باعث می‌شود آنقدر ارزشمند باشد، شاهکار بودن آن نیست. در حال حاضر نقاشان ماهر و با استعدادی وجود دارند که می‌توانند بی‌نقض مونالیزا را کپی ‌کنند. اما (بی تعارف) این کپی‌ها هرچقدر هم عالی باشند، ارزش آنچنانی ندارند. چیزی که مونالیزا را اینقدر ارزشمند کرده این است که صدها سال پیش توسط لئوناردو داوینچی (Leonardo da Vinci) نقاشی شده‌است. بنابراین یک و تنها یک اثر اصل از آن وجود دارد.

ارزش نقاشی مونالیزا به تک بودن آن است


شاید برای شندیدن سمفونی ضبط شده‌ی بتهوون (Beethoven) پولی ندهید و رایگان دانلودش کنید. چراکه کمیاب نیست و تمامی مردم به آن دسترسی دارند. این اتفاقی‌ست که برای اسپاتیفای هم رخ داده‌است. شما در یک آن به ملیون‌ها آهنگ دسترسی دارید که برای استریم و شنیدنشان، تنها می‌بایست یک سرچ کوچک انجام دهید.

تایید NFT با بلاکچین (Blockchain)

بله درست است! توکن‌ها باید ابتدا از دروازه‌ای به نام بلاکچین بگذرند. بلاکچین یک سیستم ثبت اطلاعات، تاریخچه و گزارش است. اطلاعاتی که روی بلاکچین ذخیره‌می‌شوند، بین تمامی افرادی که متصل به شبکه هستند به اشتراک گذاشته می‌شود. با استفاده از تمهیداتی که در جهت افزایش امنیت این سیستم انجام شده‌است، احتمال دستکاری، حذف اطلاعات و هک آن نزدیک به صفر است. در زمینه NFTها، بلاکچین یک رد قابل پیگیری از مالک اثر و خریدار ایجاد می‌کند. در واقع همین موضوع است که یک اثر اصل را از کپی آن متمایز می‌کند. در موارد بسیاری برای فروش NFT نیاز است که به حساب‌ شبکه‌های اجتماعی خود متصل شوید.

تایید NFT با بلاکچین

ارز‌ های دیجیتال لازمه‌ی خرید و فروش (Digital currency)

به این علت که تمامی فرایند خرید و فروش در بازار‌های NFT به صورت اینترنتی انجام می‌شود، بدون شک به رمز ارزهایی مانند بیتکوین، داج کوین، اتریوم و … احتیاج دارید. برای مدیریت و خرید و فروش توسط این ارز‌ها به کیف پول مجازی نیاز است که صرافی‌ها آن را ارائه می‌دهند.

ارز‌ های دیجیتال

NFT برای آرتیست ها

سوال اینجاست که موزیسین‌ها چگونه می‌توانند از تکنولوژی بلاکچین برای توکن‌سازی آثار خود استفاده کنند؟
عموماً آرتیست‌ها پکیج‌های متفاوتی از آلبوم موسیقی خود عرضه می‌کنند و بسته به سطح طرفدارانشان، قیمت‌گذاری ویژه‌ای روی آن صورت می‌گیرد. مثلاً ۱۰ نسخه‌ی اولیه از آلبوم یا انتشار موزیکشان بر روی صفحه‌های گرامافون و یا حتی ورژن کامل‌تر از آلبوم با موزیک‌های بیشتر (Deluxe) و … .

انتشار موزیک بر روی صفحه‌ی گرامافون

ایده‌ای که نیک مالوی، برای انتشار دیسک‌های گرامافون خود استفاده نمود: استفاده از ضایعاتی بود که در دریا رها شده و جان میلیون‌ها آبزی را به خطر می‌انداخت.

اما اگر یک ترک موسیقی با تنظیم خودتان در هارد داشته‌باشید، که تاکنون منتشرش نکرده‌اید چطور؟ بله چون یک ورژن از آن وجود دارد و کسی هم آن را نشنیده‌، برای طرفدارانتان بسیار با ارزش می‌باشد.

چه ویژگی‌ای ممکن است یک اثر موسیقی را جذاب‌ و با ارزش‌تر بکند؟ اگر تعدادی آهنگ اضافه را شامل بشود یا اینکه آلبوم در رنگ و طراحی متفاوت‌تری به تعداد محدود تولید بشود. تغییر پکیجینگ و عرضه در باکس چوبی، امضاء اثر، نوشتن یادگاری و … نیز تاثیر گذار هستند.

چگونه ثابت کنیم NFT مال کیست؟

پس از فرایندی به نام توکن‌سازی (از آپلود موزیک یا اثر تا تایید چند مرحله‌ای آن) و فروش آن، مالکیت آن اثر به شخص تعلق می‌گیرد که همه می‌توانند آن را در بلاکچین ببینند. اینکه افراد دیگر اثر را دانلود، کپی و استفاده می‌کنند برای کسی که این توکن‌ها را خریداری کرده‌است اهمیتی ندارد. در واقع ارزش معنوی اثر به هیچ عنوان از بین نمی‌رود. فروشنده می‌تواند برای یک اثر خود چندین توکن ایجاد کند. بنابراین اینکه پس از خرید، شما مالک اول و اخر اثر تضمین نمی‌شود و بستگی به فروشنده دارد (اما بدانید که تعداد افراد انگشت‌شمارند).

NFT چند اثر موسیقی و هنری

3LAU آهنگساز ژانر edm، اولین کریپتو-آلبوم در جهان را به صورت NFT فروخت. با اینکه همان آلبوم را سه سال پیش یعنی سال ۲۰۱۸ منتشر کرده‌بود، سود حاصل از فروش دوباره‌ی آن برایش ۱۱.۷ ملیون دلار به ارمغان آورد.

اولین کریپتو-آلبوم در جهان را به صورت NFT

گرایمز (Grimes)، موزیسین و همسر ایلان ماسک، همراه با برادرش به فروش چند انیمیشن روی وب‌سایتی به نام Nifty Gateway پرداخت. از برخی انیمیشن‌ها تنها یک مورد وجود داشت و سایرین نیز نسخه‌هایی محدود با موجودی چند صدتایی بودند. تمام این انیمیشن‌ها ظرف ۲۰ دقیقه به فروش رفتند و در مجموع ۶ میلیون دلار برای گرایمز و برادرش درآمدزایی کردند.

گرایمز و کینگ آو لئون

در ژانویه سال ۲۰۲۱ گروه مستقل راک آمریکایی کینگز آو لئون (Kings of Leon)، جدیدترین آلبومشان «When You See Yourself» را منتشر کردند که چندان از نظر هنری مورد توجه منتقدان قرار نگرفت. اما از آن‌جایی که اولین آلبوم یک گروه موفق بود که به صورت توکن غیرقابل معاوضه (NFT) عرضه می‌شد، حسابی سروصدا به‌پا کرد.

منحصر به فرد بودن NFT نسبت به روش‌های مشابه 

اصل موضوع NFT آنقدر‌ها هم جدید نیست. در گذشته هم آرتیست‌ها آلبوم منتشر نشده‌ی خود را به تعدادی ازطرفداران دو‌آتیشه‌ی خود می‌فروختند و یا ورژن‌های متفاوتی از آهنگ‌هایشان را در مناطق مختلف از دنیا منتشر می‌نمودند. پس چرا NFT آنقدر سر و صدا به پا کرده‌است؟

یک جنبه بسیار جذاب از NFT این است که فراتر از طرفدارانتان، افرادی خواهان آن هستند. کلکسیونر‌های NFT هر چیزی را که با ارزش بدانند خریداری می‌کنند. پس به دنبال بالا بردن کیفیت اثر خود باشید. صفحه‌های گرامافون تنها برای افرادی که شما را دنبال می‌کنند جذاب نیست؛ بلکه حتی افرادی که آشنایی اندکی از موسیقی دارند هم خواهان آن هستند. با توجه به نموداری که در زیر می‌بینید، این صفحه‌ها دوباره دارند به صنعت موسیقی برمی‌گردند. مانند عکاسی‌ آنالوگ با دوربین‌های قدیمی که در حال حاضر محبوبیت زیادی پیدا کرده‌است.

رواج تولید صفحه‌های گرامافون

یک هشدار جدی

NFT برای هر کسی مناسب نیست و لزوماً ساختن آن پیشنهاد نمی‌شود.
اولاً، برای بوجود آوردن یک محصول NFT باید هزینه کنید و به هیچ وجه این فرایند رایگان نیست. پس ابتدا مطمئن شوید احتمال فروش آثارتان در این بستر فراهم است یا خیر (حداقل می‌تونین یک بار تست کنین).
دوما، اگر با رمزارزها آشنا نیستید و تا کنون تبادل نداشته‌اید، کمی در این مورد تحقیق کنید و پس از اطمینان از این که علم کافی درباره‌ی آن دارید شروع کنید. هرگز فراموش نکنید! همانطور که در ابتدای مقاله هم گفته‌شد راه‌های دیگری مشابه با ایده‌ی NFT وجود دارد که برای موزیسین‌ها و آرتیست‌ها مسیر هموارتری دارد.

موضوع NFTها انقدر جذاب و وسوسه‌انگیز هست که بخواهین حداقل یکبار امتحانش کنین. همچنین مقاله‌ی چک لیست انتشار موسیقی، به افزایش کیفیت موزیکتان برای اختصاص بعنوان NFT کمک می‌کند. در آینده مقاله‌ای منتشر می‌کنیم که قدم به قدم ایجاد یه محصول NFT را آموزش بدیم، که شما به ساده‌ترین روش شانس خودتونو تو این بازار امتحان کنین. پس اگر مقاله براتون مفید بود و منتظر ادامه‌ی آن هستین، نظرتونو برامون بنویسید. 🤗

علی قاسمی راد

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

    0