آرتیست‌ شو

کیوبیس یا اف ال استودیو: کدام نرم‌ افزار میزبان برتر است؟

کیوبیس یا اف ال استودیو

برای شروع آهنگسازی در ابتدا به سخت‌افزار‌هایی نظیر کامپیوتر و هدفون و از همه مهم‌تر خلاقیت نیاز دارید. اما مرحله‌ی بعد، وارد کردن ایده‌ها در یک نرم‌افزار میزبان یا اصطلاحا DAW است. آرتیست شو در گذشته مقاله‌ی کاملی درباره‌ی نرم‌ افزار‌های میزبان و پلاگین‌ها منتشر کرده‌است؛ که پیشنهاد می‌دهیم قبل از شروع، حتما آن را مطالعه فرمایید. در اینجا قرار است شاهد رقابت سخت اف ال استودیو و کیوبیس باشیم. هرچند برند‌های دیگری هم ارائه‌دهنده نرم‌افزار میزبان مانند لاجیک پرو، ایبلتون لایو هم در صنعت ساخت موزیک فعالیت می‌کنند؛ اما تمرکز اصلی ما در اینجا فقط روی این دو نرم‌افزار است.

(داستان اینه!) مهم نیست با کدام نرم‌افزار موزیک خود را می‌سازید؛ بلکه در نهایت مهم خروجی موزیک شماست که مناسب باشد. به نظر اکثر پرودیوسر‌ها، نرم‌افزار‌های میزبان مختلف،‌ کسی را آهنگساز، تنظیم‌کننده و … نمی‌کند. در حقیقت تلاشی که برای یادگیری موسیقی دارید عامل تعیین‌کننده می‌باشد. DAW های مختلف شاید در جزئیات تفاوت‌هایی داشته باشند؛ اما چون در این مسیر، رقابت سختی بین کمپانی‌های ارائه‌دهنده‌ی نرم‌افزار وجود دارد، ویژگی‌ها و امکانات اصلی در همه‌ی آن‌ها ثابت‌اند. در ادامه بیشتر به تفاوت‌ها و مزایا و معایب این دو نرم‌افزار می‌پردازیم.

تفاوت‌ های اصلی کیوبیس با اف ال استودیو

  1. کیوبیس توانایی پشتیبانی ۲۴ الی تعداد نامحدودی MIDI را دارد. بسته به ورژنی که شما آن را نصب دارید، این قابلیت متغیر است. حتی در نسخه‌های قدیمی کیوبیس از ۸ تا تعداد محدودی MIDI پشتیبانی می‌شد. این در حالی است که اف ال استودیو تعداد ترک‌های روی برد خود را پیشنهاد می‌کند که برابر ۵۰۰ ترک است.
  2. کیوبیس دارای ۱۴ گیگابایت صوت (سمپل، لوپ و …) است، در حالی که صدا‌های اف ال استودیو محدودتر است.
  3. کیوبیس برای ارتقا نیاز به پرداخت مالی دارد و بر عکس، آپگرید و ارتقای اف ال استودیو برای همیشه رایگان است.
  4. کیوبیس در زمینه‌ی ساختن یک آهنگ کامل و کار روی وکال (صدای خواننده)، عملکرد بهتری دارد،‌ در حالی که اف ال استودیو نرم‌افزار بهتری برای تنظیم،ترکیب و استفاده از MIDIها و تولید موسیقی الکترونیک است.
  5. کیوبیس از ۹ زبان زنده‌ی دنیا پشتیبانی می‌کند و اف ال استودیو تنها سه زبان انگلیسی، چینی و هلندی را پشتیبانی می‌کند. (البته این مورد برای ما ایرانی‌ها هیچ وقت مهم نبوده‌)
  6. نسخه‌ی ابتدایی کیوبیس در سال ۱۹۸۹ میلادی منتشر شد؛ در حالی که اف ال استودیو از سال ۱۹۹۷ شروع به فعالیت نمود.

با اینکه تفاوت‌های قابل توجهی بین این دو نرم‌افزار مشاهده می‌شود؛ اما شباهت‌هایشان کم نیستند. هر دو نرم‌افزار به عنوان مکانی دیجیتالی برای پردازش و کار روی صدا، محبوب و دوست‌داشتنی هستند. طرفداران سر سخت خود را دارند و مدام در سطح اینترنت ارزیابی می‌شوند. همچنین انتخاب برترین پرودیوسر‌های موسیقی دنیا (مثل کالوین هریس و دیوید گتا) می‌باشند.

مشخصات اصلی کیوبیس و اف ال استودیو

حداقل سیستم مورد نیازکیوبیس (Cubase)اف ال استودیو (FL Studio)
سیستم‌عامل پشتیبانی شدهمک، ویندوز (۶۴ بیت)مک، ویندوز (۳۲ و ۶۴ بیت)
پردازندهIntel Core i5 or AMD Ryzen multi-core2GHz AMD or Intel Pentium 3
رم۴ گیگابایت۴ گیگابایت
فضای خالی مورد نیاز۳۵ گیگابایت۴ گیگابایت
رزولوشن صفحه نمایش۱۴۴۰ در ۹۰۰۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ (پیشنهادی)
فرکانس نمونه‌برداری44.1 kHz192 kHz
هزینه‌ی تهیه نسخه‌ی کامل اورجینال576 $737 $

پس از مقایسه کردن ویژگی‌های اصلی دو نرم‌افزار در کنار هم، اکنون بیایید هر کدام را به طور کامل بررسی کنیم.

نرم افزار کیوبیس (Cubase)

کیوبیس ابزار‌های مورد نیاز برای ویرایش، ترکیب و ضبط صدا با کیفیت بالا و استودیویی را فراهم می‌کند. توسعه‌دهندگان این نرم‌افزار، به طور مرتب برای بهبود تجربه‌ی کاربران، ویژگی‌های جدیدی به آن می‌افزایند و یا آپشن‌های فعلی را در راستای مدرن شدن به‌روز می‌کنند.
اگر مایل به ساخت موزیک هستید، کیوبیس تمام ابزار‌هایی که در مسیر نیاز دارید را فراهم می‌کند. روند پیشرفت پروژه علاوه بر سریع بودن، بصری و قابل درک نیز می‌باشد. با طیف گسترده‌ای از صداها، افکت‌ها و ساز‌هایی که پیش روی شما قرار دارند، ساخت آهنگ‌های منحصربه‌فرد به راحتی عملی می‌شود.

نرم افزار میزبان کیوبیس

کیوبیس برای هر موزیسین چیزی در چنته دارد!

این نرم‌افزار به راحتی می‌تواند برگه نت‌های موزیک را تولید کند تا بقیه بتوانند به راحتی موزیک شما را اجرا کنند. همچنین آهنگساز می‌تواند توسط آن گام و آکورد درست را بیابد تا به سرعت موزیک‌ها را تنظیم کند. آهنگسازان آماتور، نوازندگان استودیویی و نوازندگان حرفه‌ای می‌توانند با استفاده از صدا‌های ضبط شده، ساز‌های مجازی را بر روی میدی کیبورد خودشان داشته‌باشند. این دامنه‌ی وسیع از ساز‌ها به کاربر اجازه‌ می‌دهد قطعات جذابی خلق کند.
کیوبیس (Cubase) علاوه بر موارد قبل می‌تواند با تغییر زمانی و پیچ (PItch)، آهنگ را تغییر دهد. همچنین قابلیت میکس چند آهنگ به راحتی بر روی این نرم‌افزار امکان‌پذیر است. (نیاز به گفتن ندارد!) کیوبیس در ضبط صدای خواننده و ساز‌ها بسیار قدرتمند است.

دوره‌های آموزشی ۰ تا ۱۰۰ و پروژه‌محور آرتیست شو در محیط کیوبیس ضبط شده‌اند. اگر می‌خواهید به این نرم‌افزار و پلاگین‌های مربوطه برای میکسینگ و مسترینگ یک موزیک کامل مسلط شوید،‌ بسیار کارآمد هستند. برای مشاهده‌ی جزئیات بیشر کافی‌ست روی لینک‌های زیر کلیک کنید.
آموزش صفر تا صد میکس و مسترینگ پروژه محور ۱
آموزش صفر تا صد میکس و مسترینگ پروژه محور ۲

امکانات کیوبیس

  1. Channel strip: مسئول صدای استثنایی Cubase. سازندگان Cubase در کنار متخصصان و مهندسان صدا کار کرده‌اند تا نرم افزار مناسب را برای صداسازی با کیفیت حرفه ای در اختیار کاربران قرار دهند. چنل استریپ، از یک پری امپ (Pre Amp) تشکیل شده‌است که دارای پردازشگرهای داینامیکی (کمپرسور، لیمیتر، نویز گیت و …)، اکولایزرهای ساده اما دقیق و گاها حتی ابزارهای دیگر می‌باشد.
  2. Chord pads: ابزاری که به کاربران این امکان را می‌دهد که سریع و خلاقانه آهنگسازی کنند (قابل استفاده با کنترلر MIDI).
  3. Comping: این ویژگی جذاب به کاربران اجازه می‌دهد تا بهترین ورژن از برداشت‌های خود را پیدا کنند تا در نهایت تنظیم بهتر و تمیز‌تری داشته‌باشند.
  4. MixConsole: این قابلیت اضافه شده تا اصمینان حاصل شود میکسر نرم‌افزار بسیار شبیه به یک مدل گران‌قیمت از کنسول میکس آنالوگ باشد. (بدون ماوس هم کار می‌کند.)
  5. Sampler Track: ویژگی‌ای که به شما امکان را می‌دهد تا از هر موسیقی یا ضبط برای ایجاد آهنگ شخصی خود استفاده کنید.
  6. VariAudio 3: یک ویرایشگر قابل اعتماد وکال و ابزار تغییردهنده‌ی پیچ که تنها با چند کلیک به طور کامل مشکلات کوک صدا و زمان‌بندی را مانند ملوداین و اتو تیون از بین می‌برد.

تا اینجا تازه در دامنه‌ی کوه امکانات و ابزار‌های کیوبیس هستیم. هنوز آپشن‌های متمرکز‌تر هستند که به شما هنگام ادیت، ضبط، تنظیم و میکس صدا کمک می‌کنند. حتی ابزار‌هایی مخصوص برای افکت‌ها (Effects)، توالی‌ نت‌ها (Sequencing)، صداها، لوپ‌ها (Loops)‌، ویدئو و MIDI وجود دارد که از مدل به مدل دیگر متفاوت است.

تطبیق‌پذیری کیوبیس

یکی از یهترین ویژگی‌های کیوبیس، تفکر باورنکردنی است که پشت ابزارها، ویژگی‌ها و رابط کاربری وجود دارد. رابط کاربری به طرز ماهرانه‌ای ارتقا یافته و قابل شخصی‌سازی است. به طوری که کاربران می‌توانند آن را به DAW مورد نیاز خود تغییر دهند.

راحتی استفاده از کیوبیس

حتما وقتی با این طیف وسیع از ابزار‌ها امکانات کیوبیس مواجه می‌شوید، احساس می‌کنید کار با آن به شدت سخت و طاقت‌فرسا است. (دقیقا برعکس!) استفاده از نرم‌افزار کیوبیس به طرز شگفت‌آوری آسان است و حتی برای مبتدیان نیز پیشنهاد می‌شود.

ورژن‌های متفاوت کیوبیس

پکیج نرم‌افزاری کیوبیس، متناسب با هر بودجه‌ای نسخه‌ای دارد. از نسخه‌ی آزمایشی مقرون به صرفه Cubase Elements و نسخه‌ی آموزشی گرفته تا کامل‌ترین ورژن آن یعنی Cubase Pro. در سایت آرتیست شو نسخه‌ی پایدار Cubase Pro به صورت رایگان برای دانلود قرار گرفته‌است.

دانلود نرم ‎افزار آهنگسازی Steinberg Cubase Pro v11 همراه با آموزش نصب

نرم افزار اف ال استودیو (FL Studio)

یک ورک‌استیشن (Workstation) دیجیتال قوی است. اف ال استودیو به شما این امکان را می‌دهد تا موسیقی را زنده توسط ساز‌های آکوستیک ضبط کنید و یا موزیک الکترونیک بسازید. دکمه‌های توالی نت‌ یا ساز‌ها (Sequencer Buttons) و عملکرد ضبط آسان در این نرم‌افزار، تولید موزیک را آسان می‌کند.
کاربران اف ال می‌توانند با استفاده از میدی کیبورد موزیک بسازند و نت‌ها را دستکاری و تنظیم کنند. اگر با میدی کیبورد قطعه‌ای ضبط کرده‌باشید، حتما متوجه می‌شوید بعضی از نت‌ها خارج از محدوده خودشان هستند. این موضوع تا حدی طبیعی و حتی پیشنهاد می‌شود اما اگر بیش‌ از حد باشد چطور؟ در این صورت به راحتی از طریق پیانو رول (Piano Roll) می‌توانید نت‌ها را تنظیم کنید. پس از تکمیل الگوها (Patterns)، می‌توانید آن‌ها را در یک پلی‌لیست ذخیره کرد؛ جایی که می توانید به راحتی به آن‌ها دسترسی پیدا کنید تا در مواقع مورد نیاز در آهنگ مورد استفاده قرار گیرند.

نرم افزار میزبان اف ال استودیو

اف ال استودیو مجموعه‌ای از ابزارها را ارائه می‌دهد که با استفاده از ویژگی‌های اتوماسیون سریع در نرم‌افزار، می‌توانید آن‌ها را تغییر داده و سپس آزمایش کنید. این DAW از رابط مبتنی بر بردار استفاده می‌کند که با مانیتورهای چند لمسی سازگار است، خوانایی خوبی دارد و با ابعاد مختلف نمایشگر سازگار است. اگر از اف ال استودیو بر روی یک صفحه نمایش لمسی استفاده می‌کنید، با تغییر تنظیمات آن طوری تغییر می‌کند که گویی یک میکسر فیزیکی است. این قابلیت یک تجربه حرفه‌ای از استودیوی ضبط را شبیه‌سازی می‌کند.

با FL Studio شما مادام العمر بروزرسانی رایگان دریافت خواهید کرد. این بدان معناست که وقتی ویژگی‌های جدیدی به نرم‌افزار اضافه می‌شود و یا ارتقاء می‌یابد تا تجربه کاربری را بهبود بخشد، بدون هیچ هزینه اضافی به شما تعلق می‌گیرد. در حالی که برای بروزرسانی نرم‌افزار میزبان‌های دیگر مانند کیوبیس هر بار باید مبلغی (هرچند کم) پرداخت کنید.

امکانات اف ال استودیو

  1. Audio editors: درون نرم‌افزار ویرایشگر‌های زیادی به صورت پیش‌فرض قرار داده شده‌است. مانند ویرایشگر Edison که چندین عمل مانند بوست صدا،‌ کاهش نویز و اکولایز و … را در خود جا داده‌است.
  2. Audio recording: در صورت داشتن یک میکروفون خوب، ضبط صدا به شدت آسان است.
  3. Playlist features: ویژگی پلی‌لیست در اف ال استودیو بسیار کارآمد است. دسترسی به پلی‌لیست‌ها با کلید میانبر F5 امکان پذیر است. پس از باز شدن پلی‌لیست‌ها می‌توانید مجموعه‌ای از ابزار‌ها و فایل‌ها را آزمایش کنید.
  4. Lifetime free upgrades: همانطور که قبلا هم گفتیم، شما پس از یکبار خریداری پکیج اف ال استودیو،‌دیگر نیازی به پرداخت هزینه‌ی اضافی نخواهید داشت و مدام آپدیت‌ها را دریافت می‌کنید.

تطبیق‌پذیری اف ال استودیو

گردش کار در اف ال استودیو کاملا شخصی‌سازی می‌شود و استفاده از آن بسیار ساده است. قابلیت‌هایی مانند (Copy to next pattern)، به سرعت بیت‌سازی را بالا می‌برد. قابلیتی که گفته‌شد به‌علاوه‌ی پنجره پلی‌لیست‌ها بخش‌های جدایی ناپذیر نرم‌افزار هستند.
شما به راحتی می‌توانید هر صدا یا سمپل را از پلی‌لیست بکشید و هر جای که می‌خواهید رها کنید. شایان ذکر است که اف ال استودیو، اپلیکیشنی برای IOS ارائه داده‌است که با استفاده از آن، می‌توانید فایل‌ها را از رایانه به دیوایس اپلی خود منتقل کنید و از راه دور روی موزیک خود کار کنید.

راحتی استفاده از اف ال استودیو

بار اولی که با این نرم‌افزار روبرو می‌شوید، امکان دارد کمی گیج شوید؛ اما این فقط به دلیل امکانات زیاد است و پس از مدتی کاملا برایتان طبیعی می‌شود. ابزار‌های مورد نیاز شما به صورت خطی و درست جلوی شما چیده شده‌اند. ضبط وکال و ساز‌ها آسان است و اگر درک اولیه‌ای از نحوه عملکرد رابط‌های صوتی داشته‌باشید، در مدت زمان کوتاهی حرفه‌ای خواهید‌شد.

ورژن‌های متفاوت اف ال استودیو

در حال حاضر ۵ ورژن متفاوت از این برنامه وجود دارد. که باز هم مانند کیوبیس بر اساس بودجه‌ی شما طبقه‌بندی شده‌اند. FL Studio 20 Fruity Edition مقرون به صرفه‌ترین پکیج اف ال می‌باشد که امکانات قابل ملاحظه‌ای را در اختیارتان قرار می‌دهد (از ضبط، آهنگسازی و تنظیم گرفته تا ویرایش و میکس با کیفیت موزیک).
نسخه‌ی کامل آن FL Studio 20

در حال حاضر ۵ ورژن متفاوت از این برنامه وجود دارد. که باز هم مانند کیوبیس بر اساس بودجه‌ی شما طبقه‌بندی شده‌اند. FL Studio 20 Fruity Edition مقرون به صرفه‌ترین پکیج اف ال می‌باشد که امکانات قابل ملاحظه‌ای را در اختیارتان قرار می‌دهد (از ضبط، آهنگسازی و تنظیم گرفته تا ویرایش و میکس با کیفیت موزیک).
نسخه‌ی کامل آن FL Studio 20 Signature Edition نام دارد که می‌توانید آن را به صورت کاملا رایگان از سایت آرتیست‌شو دانلود و استفاده کنید.

دانلود نرم‌ افزار آهنگسازی اف ال استودیو Image-Line FL Studio 20 به همراه آموزش نصب

مزایا و معایب کیوبیس و اف ال استودیو

🟢 مزایای کیوبیس

  • مجموعه‌ای عالی از ابزار‌های صوتی و ویرایشگر‌ها
  • دارای ۱۱ نوع مختلف از ابزار‌های کشش زمان
  • امکانات بیشتری نسبت به نرم‌افزار‌های مشابه دارد

🔴 معایب کیوبیس

  • برای اینکه لایسنس نرم‌افزار فعال باشد به دانگل نیاز دارد (البته نسخه‌ی کرک‌شده این مشکلات را ندارد).
  • نسبت به سایر نرم‌افزار‌های مشابه بیشتر کرش می‌شود.
  • گزارش شده‌است که در مواردی و گاهی اوقات می‌تواند ناپایدار باشد.

🟢 مزایای اف ال استودیو

  • تعداد زیاد پلاگین‌های مختلف برای انتخاب
  • کلکسیونی از ابزار‌ها و عملکرد‌های مختلف برای کاربران
  • رابط کاربری جذاب‌تر،‌قابل شخصی‌سازی و انعطاف‌پذیر

🔴 معایب اف ال استودیو

  • فقط قادر به ضبط چهار سورس و منبع به صورت همزمان می‌باشید.
  • به نسبت DAW‌ های مشابه MIDI و یا ترک صوتی ارائه نمی‌دهد.
  • گران است. ارزان‌ترین نسخه‌ی دانلودی آن باز از DAW های دیگر گران‌تر است.

در حال حاضر تعداد نرم‌افزار‌های میزبان از تعداد انگشت‌های دست بیشتره و مهم اینه شما از محیط کدام نرم‌افزار بیشتر خوشتون می‌آد و خواسته‌ی اصلیتون از ازش چیه؟ امیدوارم این راهنما کمک خوبی در راستای شروع آهنگسازی یا ادامه‌ی این مسیر براتون بوده باشه. اگه نکته‌ای جا موند گفته نشد، خوشحال می‌شیم در قسمت نظرات بنویسین تا با هم رشد کنیم.

علی قاسمی راد

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها

    *
    *

      احمدپور پاسخ

      طبق تجربه بنده برای افرادی که تازه شروع میکنن اف ال استودیو گزینه ی مناسبه چون محیط پیچیده ای نداره ٫ بعد که حرفه ای بشین چه بخواین چه نخوایین باید با هردو کار کنین چون پروژه های که بهتون میدن هرکدوم روی یه نرم‌افزار هست و شما باید یاد بگیری تو هر سیستمی کارتو انجام بدید ٫ موفق باشین

        علی قاسمی راد پاسخ

        از اینکه علم‌ و تجربتون رو از ما دریغ نمی‌کنین، ممنونیم 🌹

      آرمین پاسخ

      عالی برسی شده ممنون

        علی قاسمی راد پاسخ

        مچکرم آرمین جان. سلامت باشی

      leila پاسخ

      با سلام. منظورتون از اینکه اف ال ترک صوتی ارائه نمیده چیه؟

        علی قاسمی راد پاسخ

        درود
        به طور پیش‌فرض برای کار روی اف ال استودیو به لاین‌هایی به اندازه‌ی برد یا همون صفحه‌ی نرم‌افزار محدود هستین. این در حالیه که کیوبیس محدودیتی ایجاد نمی‌کنه و شما هر تعداد میدی، سمپل و سایر فایل‌های صوتی رو می‌تونین بهش اضافه کنین. البته این تعداد محدود که برای اف ال گفتیم، معقول هست و احتمالا هیچ وقت کامل پر نمی‌شه.
        از طرفی با توجه به حجم پکیج کیوبیس سمپل و صدا‌های بیشتری در اختیارتون قرار می‌ده که باز هم عامل تعیین‌کننده‌ای نیست و با دانلود بانک صداهای مختلف نیازتون توی اف ال برطرف می‌شه.

    0